Surówka z selera z rodzynkami jest przepyszna, bogata w minerały i witaminy. Jako dziecko nienawidziłam takich dobroci kulinarnych, dzisiaj nie mogę się bez nich obyć.
Do surówki użyłam korzeń selera, ale surówkę można zrobić wykorzystując również nać selera. Rodzynki i kukurydza świetnie komponują się ze smakiem selera.
Surówka z selera pasuje do smażonej ryby lub mięsa. Zawsze robię podwójną porcję, bo za nim trafi na stół to już połowy nie ma!
Rodzynki to mój ulubiony dodatek do surówek. Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami czy surówka z białej kapusty z rodzynkami stale goszczą na naszym obiadowym stole.
Oto przepis:
Surówka z selera
Składniki:
na 5 porcji
- 1 duży seler
- 1 puszka kukurydzy
- garść rodzynek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- sól do smaku
- szczypta czarnego pieprzu grubo zmielonego
Wykonanie:
- Obierz i zetrzyj seler na tarce o dużych oczkach.
- Odcedź kukurydzę.
- Wymieszaj wszystkie składniki nie zapominając o rodzynkach z majonezem i jogurtem. Posól i dopraw pieprzem.
7 komentarzy
lubię selera i tę sałatkę, ale jakos nie za bardzo u mnie z rodzynkami :P
pozdrawiam!
Tak, rodzynki można zawsze zastąpić jabłkiem czy gruszką, lub zrobić calkiem bez owoców jak kto lubi
Pozdrawiam sedecznie!
Z kukurydzą! Super pomysł :), zapowiada się bardzo smacznie.
Serdecznie pozdrawiam
Dziękuję!
fajna i na pewno smaczna ja mam podobny przepis na sałatkę tylko z selerem konserwowym, ale są tez rodzynki i jabłko
A to muszę zerknąć u ciebie!
[…] Surówka z selera z rodzynkami. […]