Mizeria… Popularna surówka z ogórka i kwaśnej śmietany to szlagier z dzieciństwa. Moje dzieci bardzo lubią surówkę z ogórka ale nie mogą zrozumieć dlaczego nazywa się ona mizeria. Mizerna surówka, bo zawiera tylko pokrojone plasterki ogórka?… Dzisiaj postanowiłam wzbogacić mizerię o zioła, czosnek, oliwę, musztardę i kozi ser…I proszę, już nie taka mizerna! Przyrządzam mizerię przeważnie z jogurtem. Doprawiam octem lub sokiem z cytryny. Staram się unikać cukru, choć wiem, że tradycyjna mizeria jest słodko kwaśna.
Mizeria
Składniki:
na 4 porcje
1 duży ogórek lub ogórki gruntowe, ok. 400 g
6 dużych rzodkiewek
250 ml greckiego jogurtu
1 ½ łyżeczki francuskiej musztardy
1 ząbek czosnku
2 czubate łyżki pokrojonego szczypiorku
1 łyżka oliwy
2 czubate łyżki natki pietruszki
100 g koziego sera, kremowego
sól i sok i otarta skórka z cytryny do smaku
Przekrój ogórka na pół, następnie pokrój na cienkie plasterki. Pokrój rzodkiewki. Umieść warzywa w obszernej misce, dodaj zioła i wymieszaj. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem i otartą skórką z cytryny i pokruszonym serem. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Dodaj do warzyw i wymieszaj. Sałatka jest gęsta ale jak ogórki puszczą wodę będzie w sam raz.
5 komentarzy
takie surówki są najlepsze!!
Nic nie równa się z mizerią do obiadu z młodymi ziemniaczkami :D Extra pomysł na dodanie sera koziego :D Trzeba spróbować :)
Polecam!
Z musztardą i kozim serem musi smakować cudownie ;)
Tak!!!!