Surówka z marchewki to dla wielu smak z dzieciństwa. Można ją zrobić na wiele sposobów, a jednym z nich jest surówka z marchewki z dodatkiem selera i imbiru według Pascala. Są proste w przygotowaniu, bogate w witaminy i bardzo smaczne. Takie lekkie gotowanie to prawdziwa przyjemość dla oczu i podniebienia.
Surówka z marchewki, selera i imbiru
Składniki:
na 4-5 porcji
100 g orzechów cashew
2 – 3 marchewki średniej wielkości
3 łodygi selera naciowego, pokrojonego w paski
1 winne jabłko, pokrojone w drobną kostkę
3 łyżki drobno pokrojonej pietruszki
Dressing
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżka miodu
2 łyżki jabłkowego soku
1 łyżka winnego octu
3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Marchewkę i seler pokrój w cienkie podłużne paski. Dodaj grubo pokrojone orzechy cashew (orzechy nerkowca), pietruszkę i jabłko. Z podanych składników przyrządź dressing, polen nim surówkę i wymieszaj. Dopraw surówkę solą i ewentualnie grubomielonym czarnym pieprzem.
5 komentarzy
Bardzo fajna propozycja obiadowa, kolorowa, zdrowa i smaczna!
Dziękuję!
pyszna surówka!
p.s Malgosiu chyba jestem ślepa bo nie mogę dojrzec nigdzie jaki jest przepis miesiąca w maju:)))
Będzie na dniach Iza!
Hej :) Mam nadzieje, ze jeszcze dlugo dane mi będzie czytac Twojego bloga, ponieważ Twoje teksty są naprawdę magiczne :) Potrafia przeniesc czlowieka w inny swiat, choc na chwile, tak by mogl uciec on od swoich problemow :) naprawdę posiadasz wielki talent do pisania, a rzadko który polski bloger taki talent posiada, a przynajmniej go bardzo skrzętnie ukrywaja, hehe :) Pozdrawiam :)