Mój przepis na surówkę z białej kapusty z papryką, pietruszką i musztardą jest świetnym dodatkiem do ryby, a jakiej rybki przekonacie się jutro. Lubię surówki warzywne z dodatkiem różnych warzyw, a w tej pomieszałam co niemiara. Znalazła się tu czerwona fasola, papryka, czerwona cebula, biała kapusta i natka pietruszki.
Surówkę zaprawiłam sosem musztardowo majonezowym z dodatkiem creme fraiche ( lub kwaśnej śmietany) i octu z białego wina.
Surówka z białej kapusty smakuja wyśmienicie. Mam wiele wariantów w moim repertuarze obiadowym, ale wciąż poszukuję nowych.
Przepis na surówka z białej kapusty z papryką, pietruszką i musztardą
Składniki:
na 5 porcji
- 300 g białej kapusty
- 1 czerwona papryka, mała
- ½ cebuli czerwonej, małej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
Sos musztardowy
- 2 łyżki musztardy, gruba
- 4 łyżki majonezu
- 1½ dl creme fraiche
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- sól
- 1 łyżka białego octu winnego
Wykonanie:
- Poszatkuj lekko kapustę .
- Oczyść paprykę z nasion i pokroj w kostkę.
- Obierz i posiekaj drobno cebulę. Posiekaj pietruszkę.
- Odcedz fasolę i wymieszaj z resztą warzyw .
- Trzepaczką wymieszaj wszystkie składniki na sos i dodaj do surówki.
- Dopraw surówkęsolą i odstaw na 15 minut przed podaniem.
4 komentarze
Pycha, dodatek musztardy jest bardzo ciekawy
fajne składniki ;)
Bardziej lubię surówki z białej kapusty niż z kapusty pekińskiej:)
Więc twój przepis bardzo mi się spodobał:)
Na pewno wypróbuję.