Dzień dobry! Zapraszam na kolejny przepis z serii czarna soczewica beluga. Okazuje się, że soczewica świetnie nadaje się do przyrządzania sałatek na gorąco. Sałatki na gorąco to moje ulubione dodatki do mięsa czy ryby. Lubię mieszać, więc w tej sałatce pomieszałam nieźle. Znalazł się w niej pieczony kalafior, szparagi i gryczana kasza. Przepyszna sałatka, która łączy warzywa z kaszą i soczewicą, czyli 4 składniki w jednym daniu.
Główną cechą sałatki na ciepło jest fakt, że może ona być samodzielnym, wegetariańskim daniem, a nawet wegańskim. Zapraszając zatem wegetarianów na obiad praktycznie nie muszę gotować coś osobnego, bo sałatka na gorąco świetnie się sprawdza. Osobiście ograniczam węglowodany w mojej codziennej diecie, ale bardzo lubię wszelkie kasze i rośliny strączkowe. Dlatego połączenie tych składników w odpowiednich proporcjach stwarza mi możliwość cieszenia się daniem bez zbytniego wpływu na moją węglowodanową podaż. Grunt to zachować balans!
Wczoraj upiekłam mini calzone nadziewane soczewicą beluga. Dzisiaj część soczewicy wykorzystałam do sałatki. Została mi jeszcze jedna porcja soczewicy i tak myślę co ja jeszcze mogę z niej przyrządzić? Chętnie skorzystam z Waszych pomysłów!
Soczewica beluga – sałatka
4 porcje
Składniki:
100 g ugotowanej soczewicy beluga
50 g prażonej kaszy gryczanej, waga sucha
250 g zielonych szparagów
1 kalafior
3 łyżki oliwy z oliwek
1 dymka ze szczypiorem
1 łyżka kokosowego oleju
½ łyżeczki czarnego pieprzu
5 liści mięty pieprzowej
sól do smaku
Zacznij od przyrządzenia kalafiora. Nastaw piekarnik na 180ºC. Kalafior podziel na różyczki i włóż do żaroodpornego naczynia. Skrop oliwą, posól i piecz kalafior w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Lubię warzywa al dente ale jeśli wolisz to możesz przytrzymać kalafior w piekarniku 5 minut dłużej. Ugotuj kaszę na sypko w lekko osolonej wodzie. Odparuj i dodaj do upieczonego kalafiora wraz z soczewicą. Lekko przemieszaj i wstaw do piekarnika, ale już wyłączonego. Sałatka ma być ciepła.
Ugotuj szparagi. Odkrój twarde końcówki. Resztę pokrój na 3 kawałki. Kawałki szparagów bez kłosa gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty, następnie dodaj kłosy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Odcedź szparagi i opłukaj zimną wodą. W ten sposób zachowają swój naturalny, zielony kolor. Dodaj szparagi do gorącej sałatki i wymieszaj. Posyp miętą przed podaniem.
2 komentarze
Wygląda super:) Na pewno wykorzystam przepis. W Polsce jest mrożonka Hortexu „Gotowa zupa z soczewicy”. Przyrządziłam ją według wskazówek z opakowania, zblendowałam i dodałam osobno ugotowanej czarnej soczewicy. Podałam z grzankami z chleba,
Pewnie, można trochę pokombinować!