722
Ciekawym dodatkiem do mięsa smażonego, grillowanego czy pulled pork jest czerwona cebula marynowana w occie. Nigdy wcześniej nie robiłam marynowanej cebuli, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Cebula bardzo mi smakowała , więc postanowiłam wypróbować własnych sił i taką przystawkę przyrządzić.
Ponieważ gotowana czerwona cebula traci na kolorze dodałam buraka aby uzyskać intensywny czerwony kolor. Gorącą cebulę przelałam do słoiczków. Uwielbiam te szklane słoiczki, różnej wielkości. Są takie praktyczne…
Karmelizowana czerwona cebula
Składniki:
słoik 0,5 litrowy
- 5 czerwone cebule
- 1 burak
- 3 dl octu ryżowego, lub winnego
- 100 ml cukru
- 1 chili jalapenno
- 1½ łyżeczka soli
Wykonanie:
- Zagotuj ocet z cukrem i solą. Jeśli nie masz octu ryżowego możesz użyć octu winnego. Ocet winny jest kwaśniejszy w smaku, więc możesz dodać więcej cukru lub ¼ zalewy zastąpić wodą.
- Przekrój cebulę na pół, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Obierz i zetrzyj buraka na tarce o dużych oczkach.
- Pokrój jalapenno oczyszczone z nasion w plasterki. Dodaj warzywa do zalewy i gotuj przez 10 minut. Gorące warzywa zamarynuj w słoiki, jeśli nie wykorzystasz wszystkiego na raz.
5 komentarzy
Wow, koniecznie muszę wypróbować, zapisuję przepis! :)
Polecam!
cebulę uwielbiam pod każdą postacią
W przepisie są tylko 3 ml octu? przymierzam się do tego przepisu i wolałabym się upewnić :-)
Dobrze, że zauważyłaś, bo to ma być 3 (dl) decylitry czyli 300 ml octu. Pozdrawiam serdecznie!