Jeśli Wam brakuje pomysłu na sałatkę do grilla to proponuję ten przepis na sałatkę z pesto przyrządzoną z ziemniaków, szparagów, zielonej cukinii…a więc z wszystkiego co ma się pod ręką w okresie letnim.
Sałatka z pesto bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Proponuję również użyć domowego pesto, bo to przecież nic trudnego takie pesto skręcić.
Sałatka z pesto do grilla
Składniki:
na 4 porcje
- 1 opakowanie surowego boczku w plastrach
- 1 mała cukinia, pokrojona w dużą kostkę
- 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę
- 3 ugotowane ziemniaki, średniej wielkości, pokrojone w grube talarki
- 5 zielonych szaparagów
- 1-2 czerwone dymki, pokrojone w cienkie krążki
- 3-4 łyżki pesto
- 3 łyżki startego parmezanu
Usmaż boczek na patelni. Połóż na talerzu. Kiedy boczek lekko przestygnie, porwij na kawałki. Na tą samą patelnię wrzuć pokrojone szparagi i cukinię. Lekko zrumień. Oprnij patelnię i podsmaż ziemniaki. Wymieszaj warzywa z boczkiem, dymką, pomidorami i pesto. Dodaj 2 łyżki parmezanu, sól i pieprz do smaku i wymieszaj. Resztą parmezanu posyp sałatkę.
3 komentarze
Wszystko co kocham jest na twoim talerzu ,pysznie.
Dziękuję Laura!
Wygląda przepięknie, choć zapowiadało się dziwnie – w końcu sałatka z boczkiem i ziemniakiem to ciekawy start. Będę musiał spróbować w weekend, ciekawy przepis.