Uwielbiam halloumi! Taki niepozorny serek, który nabiera smaku i blasku po usmażeniu czy jak dzisiaj po ugrillowaniu. Jako dodatek do halloumi, dosyć słonego sera proponuję truskawki, świeżą kolendrę i miętę. Wspaniała przekąska do lampki wina…moja dzisiejsza kolacja. Trochę luksusu nie zaszkodzi! W końcu są wakacje!
Grillowany halloumi
Składniki:
130 g sera halloumi
100 g truskawek
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanej kolendry
Pokrój ser na 6 plastrów i ugrilluj na grillu lub grillowej patelni. Gorący ułóż na talerzu. Pokrój truskawki w plasterki i ułóż na serze. Posyp posiekanymi ziołami. Przygotuj dressing, wstrząsając oliwę, sok z cytryny i syrop z agawy w małej butelce z zamknięciem. Polej całość dressingiem i posyp posiekanymi ziołami. Całość dopraw pieprzem.
6 komentarzy
Wspaniale to wygląda, z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)
Ser solankowy. Koniecznie na ciepło, mi smakuje bardzo!
Niestety ser halloumi nie jest w Polsce bardzo popularny i ciężko będzie go dostać w „sklepie pod blokiem”. Mimo wszystko polecam zadać sobie trochę trudu i znaleźć dobrze zaopatrzony sklep bo ser jest naprawdę pyszny, można jeść go samego, ale pasuje również do sałatek z pomidorem i bazylią czy owoców takich jak wymienione truskawki itp.
Zdjęcia kuszą smakiem.
ojj kusza i to bardzo kusza
Po prostu świetne! dziękuję za inspirację! :) Czy można też upiec bakłażany na grilu ?