Dzień dobry w sobotę! Dzisiaj wieczorem będzie kino, a żeby jeszcze bardziej umilić czas to przygotowałam pyszną przekąskę z ciasta francuskiego i wędzonego łososia. Przekąska z wędzonym łososiem jest pyszna, taka na jeden ząb. Przygotowałam również prosty krem na bazie majonezu i creme fraiche.
Zawsze mam pod ręką paczkę ciasta francuskiego. Czasami jak mam dużo czasu, a przede wszystkim chęci to sama przygotowuję ciasto francuskie. Jest to jednak pracochłonne zajęcie, więc paczka kupnego francuskiego ratuje mi życie nie jeden raz.
Przekąska z wędzonego łososia to nic innego jak upieczone z ciasta francuskiego okrągłe krążki, które nadziałam kremem i posiekanym łososiem. Takie przekąski można z ciasta francuskiego można nadziać czym popadnie. Pysznie smakują i ładnie się prezentują z krewetkami.
Przekąska z wędzonym łososiem
20 sztuk
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
150 g wędzonego na zimno łososia
100 g majonezu
50 g creme fraiche lub kremowego serka np. łaciate
2 łyżeczki szczypiorki
po jednej łyżeczkę soku i otartej skórki z cytryny
sól i czarny pieprz do smaku
rozmącone jajko do posmarowania
źdźbła szczypiorku do dekoracji
Ciasto rozłożyć i wyciąć 40 krążków o średnicy 5 cm. 20 krążków ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Zachować odstępy. W pozostałych krążkach zrobić dziurki na środku, tak aby zostawić kant o średnicy 0,5 cm, czyli użyć okrągłej foremki do wykrawania o. średnicy 4,5 cm. Krążki z dziurką ułożyć na całych krążkach i posmarować jajkiem.
Pracować szybko, aby ciasto było wciąż zimne jak je włożymy do nagrzanego piekarnika. Wycięte kuleczki można również upiec i wykorzystać do posypania sałatki lub zupy.
Nagrzać piekarnik na 200ºC i piec foremki przez około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu docisnąć dno foremki za pomocą trzonka od drewnianej łyżki.
Łososia pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z creme fraiche i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą, pieprzem, sokiem i otartą skórką z cytryny. Napełnić foremki do połowy kremem, a na wierzchu położyć łyżeczkę łososia. Zakończyć kleksem z kremu i wcisnąć szczypiorek do dekoracji. Smacznego!