Już niedługo w Szwecji święto owoców morza. Z tej okazji postanowiłam wyszukać dla was bardzo fajny przepis na prostą w wykonaniu zimną przekąskę z krewetek. Jest to pasztecik z ciasta francuskiego wypełniony sałatką z krewetek. Ta zimna przekąska najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych krewetek, których tu w Göteborgu nie brakuje.
Przepis na zimną przekąskę z krewetek
Składniki:
na 20 sztuk
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 150 g świeżych krewetek, obranych
- 1 łyżka świeżego kopru, drobno posiekanego
- 1 dl kwaśnej, gestej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sól
- 1 łyżka stopionego masła solonego
Do dekoracji
- kilka gałązek koperku
- świeże krewetki
Wykonanie:
- Ciasto francuskie nie może być grubsze niż 2 mm. Wytnij około 40 krą żków o średnicy 8 cm.
- Z 20 krążków wytnij pierścienie o średnicym 2 c. Te najmniejsze krą żki można upiec oddzielnie, posypując je startym parmezanem.
- Umieść pierścienie na dużych krążkach i wypełnij kulkami z aluminiowej folii , aby zachowac otwór podczas pieczenia.
- Tak przygotowane paszteciki posmaruj stopionym masłem i piecz w temperaturze 220 º C (termoobieg), około 8 – 10 minut.
- Posiekać krewetki grubo, drobno posiekaj koperek i wymieszaj z kwaśną śmietaną i majonezem. Dopraw solą.
- Wypełnij ostygnięte już foremki ciasta francuskiego sałatką z krewetek i udekoruj całymi krewetkami i koperkiem.
1 comment
Nienawidzę krewetek :P ale za to polskie mięso w każdej postaci i takie urozmaicone dania zastępuję polskimi snakami ;)