To włoskie danie jest po prostu odpływowe, szczególnie dla kogoś kto uwielbia jeść mięso i nie byle jakie. Prawdziwa mięsna uczta!
Do przygotowania tego dania użyłam pięknej wołowiny i wieprzowych żeberek. Nic nie szkodzi że mięso jest z kością, bo tajemnicą tego dania jest bardzo długie gotowanie na małym ogniu. Danie jest gotowe gdy mięso lekko odchodzi od kości jak tylko je poruszymy łyżką.
Muszę przyznać, że zazwyczaj gotuję włoskie ragu jak mam wolne od pracy. Ten mięsny sos do makaronu jest gotowy po około 4 godzinach powolnego gotowania. Długo ale naprawdę warto wypróbować ten sos, bo jest naprawdę nietypowy i bardzo smaczny.
Tego typu sos mięsny podaje się z makaronem. Same mięso, soczyste i przesiąknięte sosem można użyć do kanapek z chlebka pita, a sos wykorzystać do różnego rodzaju zapiekanek. Moja dzisiejsza propozycja to jednak ragu z makaronem.
Przepis na włoskie ragu
10 porcji
Składniki:
1 kg wołowiny z kością
600 g grubych żeberek wieprzowych
3 cebule
6 ząbkow czosnku
1 czerwone chilli
1 puszka posiekanych pomidorów
3 dl keczupu
2 łyżki brazowego cukru
2 liście laurowe
2 dl wody
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżka soli (na poczatek, apotem wedle smaku)
1 łyżeczka papryki
3 dl czerwonego wina
250 g makaronu, sucha waga
50 g parmezanu
Posiekaj cebulę i chili, a czosnek pokroj w talarki . Opłucz mięso i w całości włoż do dużego garnka. Podsmaż warzywa na oleju i dodaj do mięsa. Dodaj ketczup, pomidory, przyprawy i sol. Wszystko zalej wodą i winem i rozpocznij gotowanie ragu na wolnym ogniu przez co najmniej 4 godziny. Mięso powinno być naprawdę miękkie i łatwo odchodzić od kości . Ugotuj makaron al dente. Wyjmij mięso z sosu, usun kości i pokroj na mniejsze kawałki lub po prostu porozrywaj je palcami. Włóż mięso z powrotem do sosu i całość wymieszaj z makaronem. Podawaj włoskie ragu z parmezanem.
2 komentarze
Co to znaczy
3 dl ketchup
2dl wody itp.
?
To są decylitry, 1 dl to 100 ml (mililitr), 10 dl to 1 litr i tak dalej. Używam często miarek z IKEA zamiast wagi