367
Spózniłam się z deserem na ten weekend, ale jesli jeszcze nie piekliście ciasta na niedzielę to proponuję mini tarty z rabarbarem i nektarynkami posypane kruszonką. Wykorzystałam tutaj moje małe foremki na krem brullee. Bardzo mnie zadziwiła polska nazwa tych foremek – kokilki. Kto to wymyslił, przyznać się bez bicia?!
Jak to zwykle bywa z tartą owocową możesz użyć jakichkolwiek owoców. Jeśli jednak zdecydujesz się na rabarbar, to dodaj łyżkę ziemniaczanej mąki, wtedy tarta nie będzie tak wodnista.
Przepis na mini tarty z rabarbarem, nektarynkami i kruszonką
Składniki:
na 8 porcji
- 3 dl mąki
- 1 ½ dl zmielonych migdałów
- 1dl płatków migdałowych
- 150 g masła, miękkiego
- 1 dl cukru +1 łyżka do rabarbaru
- 400 g rabarbaru
- 4 nektarynki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Zagnieć lekkie ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na 30 minut.
- Pokrój rabarbar w małą kostkę i wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Podziel nektarynki w kliny i wraz z rabarbarem rozdziel do foremek.
- Wyjmij ciasto z lodówki i pokrusz palcami na owoce. Posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz mini tarty na 160 º C (termoobieg), około 20 minut.
Podawaj mini tarty na ciepło z lodami lub zimno z sosem waniliowym
Sos waniliowy
Składniki:
- 2 ½ dl mleka
- ½ dl cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ laski wanilii lub 1łyżeczka extrakt waniliowy
Wykonanie:
- Wymieszaj mleko z mąką ziemniaczaną, cukrem i żółtkiem i zagotuj, stale mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.
- Ostudz pod przykryciem, a potem wmieszaj energicznie ziarenka wanilii lub extrakt waniliowy.
2 komentarze
słodko kwaśne :) lubię
Z chęcią bym zjadła takie na niedzielny podwieczorek :)