551
Wczoraj Jonas mój syn zaprosił swoich przyjaciół na mały pokaz filmowy. Poprosił mnie abym zrobiła coś słodkiego. do lodów. Chrupiąca tarta z jagodami szybko stała się wyborem.
Tarta z jagodami smakuje super, niezależnie czy używasz świeżych czy też mrożonych jagód. Dodałam również trochę żurawiny, bo piekłam ciasto z podwójnej porcji. Przepis na tartę jagodową niżej podany wystarczy zaledwie dla dwóch łakomczuchów, wiem z własnego doświadczenia.
Moje dzieci uwielbiają tartę jagodową na ciepło z lekko rozpuszczonymi lodami lub kremem vaniljowym . Jeszcze się nie zdarzyło aby ciasto postało do dnia !
Składniki:
- 125 g masła
- 3 dl mąki
- 1 dl cukru + 2 łyżki
- 3 dl jagód
- 1 ½ dl żurawina
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Wymieszaj mąkę i cukier. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Połącz wszystkie składnikiaż się utworzy kruszonka.
- Zamrożone jagody i żurawinę wsyp na dno żaroodpornej formy i przesyp mąką ziemniaczaną, wymieszaną z dwoma łyżkami cukru.
- Piecz tartę w temperaturze 220 º C, około 2o minut.
Tarta smakuje super na ciepło z lodami śmietankowymi.