390
Muszę przyznać ze wstydem, że nie wiedziałam, że w Polsce mamy ciasto zwane Pani Walewska. Niech żyje potęga internetu!
To moja druga próba zrobienia kremowej krajanki Pani Walewska, z której byłam bardzo zadowolona. Przepisów na ciasto Pani Walewska jest mnóstwo, które tak właściwie niczym się od siebie nie różnią, oprócz zdjęć oczywiście. Nie wiem czy Was rozczaruję, ale Pani Walewska czy pychotka jak ją nazywają tu i ówdzie w moim wydaniu jest podobna do swoich poprzedniczek. Ale co tam, smakuje bosko!
Krajanka kremowa Pani Walewska
Składniki:
Kruche ciasto
- 500 g mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml cukru pudru
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
Beza
- 6 białek
- 375 ml cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g posiekanych migdałów
Krem maślany z Amaretto
- ½ l mleka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 100 ml cukru
- 1 łyżka extraktu waniliowego
- 200 g masła, miękkiego
- 2 msk likieru amaretto
Wykonanie:
- Posiekaj zimne masło z mąką i cukrem. Dodaj proszek do pieczenia, żółtka, zimną wodę i połącz delikatnie palcami, nie ugniataj. Jeżeli kruche ciasto jest pożądnie zagniecione, będzie zbite po upieczeniu. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie ubij pianę z białek na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Wyjmij kruche ciasto z lodówki i podziel na dwie równe części. Rozwałkuj na 2 placki o wielkości 25 cm x 30 cm. Posmaruj oba placki dżemem i rozprowadź ubitą pianę. Posyp posiekanymi migdałami. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem możesz piec oba spody na raz. W przypadku jego braku piecz spody oddzielnie. Zaczekaj też z nałożeniem dżemu i piany na drugi spód. Zrób to przed samym pieczeniem. Piecz spody na 175ºC na termoobieg przez 30 minut. Bez termoobiegu możesz podnieść temperaturę do 200ºC i piec przez 20-25 minut każdy spód oddzielnie.
- Ugotuj waniliowy krem. Połowę mleka i cukier zagotuj. Resztę mleka wymieszaj trzepaczką z żółtkami i obiema mąkami i dodaj do gorącego mleka cały czas mieszając, dopóki krem nie zgęstnieje. Zdejmij krem z ognia i ostudź.
- Utrzyj miękkie masło na puszysto. Podczas ucierania dodawaj po łyżce waniliowego kremu, a na końcu dodaj likier.
- Rozprowadź krem maślany na wierzchu spodu i przykryj drugim spodem, lekko dociskając. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Ciasto będzie kruche i łatwe w krojeniu.
6 komentarzy
Piękna ta krajanka, pyszności :)
Ta cała pani Walewska kojarzy mi się z karpatką :)
Wygląda super!
dariawkuchni.
Krem jest podobny…
to ciasto jest przepyszne; kiedyś robiłam trza zrobic znów i na bloga wrzucić ;)))
Bardzo ładnie Ci wyszła :)
Dziękuję Wedelka!