Cytrynowa krajanka serowa na deser

Cytrynowa krajanka serowa czyli deser w środku tygodnia. Co za rozpusta, powiecie. Na wszystko jest wytłumaczenie. Jutro mamy świąteczny dzień w Szwecji, więc ciacho musi być. Wybrałam cytrynową krajankę, bo pomyślałam, że mogę ją podać ze świeżymi owocami jak jagody i truskawki. Cytrynowa krajanka to delikatne kruche ciasto. Na podpieczone spód wylałam cytrynową masę na bazie twarogu i jajek. To ciasto jest przeciwieństwem tarty kruszonki. W takiej tarcie mamy kruche ciasto czy kruszonkę i owoce, a do podania waniliowy czy inny sos. W tym cieście cytrynowo serowy sos zapiekam na kruchym spodzie. Krem lekko się ścina, a krajanka idealnie pasuje do świeżych owoców. Lubicie cytrynowe wypieki? Ja bardzo! Cytrynowa krajanka jest tak pyszna, że zjadłabym ją całą. Jak dla mnie idealne ciasto na lato!

krajanka_cytrynowa_serowa

ciasto krucha krajanka cytrynowa

krajanka cytrynowa

Cytrynowa krajanka

Składniki:

180 g cukru

250 g pszennej mąki

2 łyżki ziemniaczanej mąki

200 g zimnego masła

otarta skórka z 1 dużej cytryny

¼ łyżeczki soli

Nadzienie

350 g twarożku, typu ricotta

200 g cukru

4 jajka

sok z 4 dużych cytryn i otarta skórka z 2 cytryn

3 łyżki mąki

świeże owoce jagodowe do podania

cukier puder do posypania

deser na niedzielę

Pokrój zimne masło  i wrzuć do malaksera. Dodaj cukier, cytrynową skórkę i zmiksuj. Następnie dodaj obie mąki i sól i zarób kruche ciasto. Przygotuj foremkę o wielkości 18 cm x 30 cm. przykryj papierem do pieczenia i wysyp kruszonkę, następnie lekko dociśnij ciasto palcami. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 175ºC i przygotuj nadzienie. Schłodzony kruchy spód wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut. W misce zmiksuj lekko jajka z twarogiem i cukrem. Następnie wlej sok i otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj . Na koniec dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Wylej masę na podpieczony i gorący spód. wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut. Masa powinna się lekko ściąć i być sprężysta po naciśnięciu. Wyjmij krajankę i ostudź. Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty udekoruj owocami i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.