Cytrynowa krajanka serowa czyli deser w środku tygodnia. Co za rozpusta, powiecie. Na wszystko jest wytłumaczenie. Jutro mamy świąteczny dzień w Szwecji, więc ciacho musi być. Wybrałam cytrynową krajankę, bo pomyślałam, że mogę ją podać ze świeżymi owocami jak jagody i truskawki. Cytrynowa krajanka to delikatne kruche ciasto. Na podpieczone spód wylałam cytrynową masę na bazie twarogu i jajek. To ciasto jest przeciwieństwem tarty kruszonki. W takiej tarcie mamy kruche ciasto czy kruszonkę i owoce, a do podania waniliowy czy inny sos. W tym cieście cytrynowo serowy sos zapiekam na kruchym spodzie. Krem lekko się ścina, a krajanka idealnie pasuje do świeżych owoców. Lubicie cytrynowe wypieki? Ja bardzo! Cytrynowa krajanka jest tak pyszna, że zjadłabym ją całą. Jak dla mnie idealne ciasto na lato!
Cytrynowa krajanka
Składniki:
180 g cukru
250 g pszennej mąki
2 łyżki ziemniaczanej mąki
200 g zimnego masła
otarta skórka z 1 dużej cytryny
¼ łyżeczki soli
Nadzienie
350 g twarożku, typu ricotta
200 g cukru
4 jajka
sok z 4 dużych cytryn i otarta skórka z 2 cytryn
3 łyżki mąki
świeże owoce jagodowe do podania
cukier puder do posypania
Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj cukier, cytrynową skórkę i zmiksuj. Następnie dodaj obie mąki i sól i zarób kruche ciasto. Przygotuj foremkę o wielkości 18 cm x 30 cm. przykryj papierem do pieczenia i wysyp kruszonkę, następnie lekko dociśnij ciasto palcami. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 175ºC i przygotuj nadzienie. Schłodzony kruchy spód wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut. W misce zmiksuj lekko jajka z twarogiem i cukrem. Następnie wlej sok i otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj . Na koniec dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Wylej masę na podpieczony i gorący spód. wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut. Masa powinna się lekko ściąć i być sprężysta po naciśnięciu. Wyjmij krajankę i ostudź. Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty udekoruj owocami i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
15 komentarzy
Moja Droga, jak się patrzy na ten deserek, to aż ślinka cieknie :)
Dziękuję Kochana z pozytywny feedback
Deser idealny, jak z najlepszej cukierni :)
Cieszę się!
Przybrane owocami wygląda bajecznie:)
Moja babcia robiła podobne ciasto, tylko nie z taką ilością owocków :)
Bez owoców też dobre!
Uwielbiam cytrynowe wypieki. Twoja krajanka wygląda super :)
Polecam Dorotko upiec!
Aż tak za cytrusowymi wypiekami nie przepadamy ale ta krajanka prezentuje się wybitnie, więc nie odmówiłybyśmy kawałka :)
Ja też nie lubiłam kiedyś cytrynowych, bo były takie sztuczne w smaku, ale prawdziwa cytryna wygrywa!
Takiego deseru jeszcze nie jadłam, zwłaszcza z bratkiem na czubku, a chętnie spróbowałabym :-)
Idealna dla moich rodziców i siostry :)
świetnie wygląda
zakochałam się w tym deserze. polecam go zrobić