Tarta cytrynowa to pyszny deser na niedzielę. Smakuje jeszcze lepiej z borówką i bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Słodko kwaśna tarta cytrynowa na stale zawitała w moim menu. Jest pyszna i szybko ją się piecze. Kruche ciasto na spód tarty zawsze mam zamrażalce. Więc jeśli mam ochotę na coś słodkiego to pozostaje mi jedynie rozmrozić ciasto i przygotować nadzienie.
Tarta cytrynowa ma bardzo wyraźny cytrynowy smak. Świeżo wyciśnięty sok i otarta skórka z cytryny to główne smakowe atuty tarty. Kiedyś nie lubiłam cukierniczych wyrobów o smaku cytrynowym. Teraz je uwielbiam!
Tarta cytrynowa
Składniki:
okrągła forma o średnicy 23 cm
Spód do tarty
250 g pszennej mąki
150 g masła
80 g cukru
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie
3 jajka
180 g cukru
50 g masła, temperatura pokojowa
1 cytryna, sok i otarta skórka
1 łyżka pszennej mąki
½ łyżki ziemniaczanej mąki
125 ml śmietanki lub mleka
Do podania
100 ml śmietanki kremówki
2 czubate łyżki gęstego jogurtu
150 g borówki
Jeśli nie masz zapasów kruchego ciasta na spód, to przygotuj je z podanych wyżej składników. Zimne masło posiekaj nożem z mąką, solą i cukrem. Kiedy się zacznie robić kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Zimne ciasto rozwałkuj na placek o 3 mm grubości. Wyłóż nim dno formy, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 175ºC. Podpiecz spód przez 10 minut.
Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie wlej sok z cytryny, śmietankę, dodaj otartą skórkę i zmiksuj. Na koniec dodaj obie mąki i zmiksuj jeszcze raz. Wylej masę na podpieczony spód i wstaw do piekarnika. Piecz tartę przez 30 minut. Upieczone ciasto dobrze wystudź, wtedy będzie się łatwo kroić na kawałki. Ubij śmietankę i wymieszaj z zimnym jogurtem. Ułóż po łyżce śmietany na każdy kawałek ciasta i posyp borówkami.
17 komentarzy
Idealna do niedzielnej kawki :)
Ja również nie lubiłam cytrynowych deserów, do takiej tarty przekonałam się dopiero 3 lata temu. Zrobiłaś cudną prezentację :-)
Dziękuję!
Ja do tej pory nie mogę się przekonać do cytrynowego smaku, ale może kiedyś mi przejdzie;)
Tarty uwielbiam, a ta wygląda rewelacyjnie :) Pyszna propozycja na niedzielne popołudnie :)
Uwielbiam desery cytrynowe, a Twoja tarta wygląda wspaniale ! :)
Generalnie za cytrusami w ciastach nie przepadamy ale kawałkiem takiej tarty byśmy nie pogardziły :D
Z pewnością nie tylko na niedzielę ;)
Super sprawa. Bardzo lubię naturalne, domowe smaki.
Moim zdaniem jeśli coś jest cytrynowe to naprawdę jest warte spróbowania!
Oby szybko nadarzyła się okazja, żebym wypróbowała ten przepis.
Pozdrawiam cieplutko :)
Chodzi za mną od dłuższego czasu zrobienie tarty :) Muszę się w końcu zebrać.
A Twoja wygląda apetycznie i smakowicie :)
o jej, widzę, że raczej wszystko z nami ok. …. bo my też nie przepadamy za cytrynową tartą! robiłam chyba ze 3 razy, na różne sposoby i za każdym razem średnio nam smakowała. A tu czytam o podobnych przypadkach. Twoja wygląda rewelacyjnie – gdybym tak mogła jej skosztować ;) może bym się przekonała :) pozdrawiamy!
Borówki mogłabym jeść pod każdą postacią, z tą tartą cytrynową muszą być bardzo smaczne :)
W wolnej chwili zapraszam do mnie
Bardzo dawno nie robiłam tarty. Cytrynowa w połączeniu z borówkami to strzał w 10. Skąd ten talerzyk z błękitnym wzorkiem?
Dawn go kupiłam, ale nie w Polsce…
Wygląda cudownie :) Musi być bardzo orzeźwiająca i owocowa :D
Prezentuje się wyśmienicie :-)
super zdjęcia, aż chce się sięgnąć po kawałek