Nareszcie doczekałam się sezonu na rabarbar. Upiekłam przepyszne, kruche ciasto z rabarbarem i delikatną bezą. Uwielbiam rabarbar, który mimo że smakuje jak owoc, jest w rzeczywistości warzywem. To trochę jak z awokado – wygląda i smakuje jak warzywo, ale jest owocem. Jednak bez względu na to, czy mamy do czynienia z owocem, czy z warzywem, najważniejsze jest, żeby ciasto było pyszne! A z rabarbarem zawsze wychodzi wyjątkowo!
Słodko-kwaśne ciasto rabarbarowe, które zawsze wychodzi perfekcyjnie!
Rabarbar to jeden z moich ulubionych składników do wypieków. Tym razem upiekłam przepyszne, kruche ciasto z rabarbarem i delikatną bezą, które po prostu rozpływa się w ustach. Uwielbiam ten charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak rabarbaru, który doskonale komponuje się ze słodyczą bezy i kruchością ciasta.
Rabarbar jest naprawdę wyjątkowy. Chociaż smakuje jak owoc, jest w rzeczywistości warzywem. To trochę jak z awokado – wygląda i smakuje jak warzywo, ale jest owocem. Tego typu ciekawostki zawsze mnie fascynują i sprawiają, że eksperymentowanie w kuchni staje się jeszcze bardziej interesujące. Jednak bez względu na to, czy mamy do czynienia z owocem, czy z warzywem, najważniejsze jest, żeby ciasto było pyszne!
Szukasz pomysłu na wyjątkowe ciasto? Sprawdź przepis na kruche ciasto z rabarbarem i bezą!
A z rabarbarem zawsze wychodzi wyjątkowo! Jego kwaskowatość dodaje wypiekom niesamowitej świeżości i lekkości. Co więcej, rabarbar jest bardzo wszechstronny – można go używać do różnego rodzaju ciast, kompotów, dżemów, a nawet jako dodatek do dań wytrawnych. W mojej kuchni zawsze staram się korzystać z sezonowych produktów, a rabarbar to zdecydowanie jeden z tych składników, na które czekam z niecierpliwością.
Odkryj smak kruchego ciasta z rabarbarem, które czeka na Ciebie tylko o tej porze roku!
Teraz, kiedy sezon na rabarbar jest w pełni, planuję wypróbować jeszcze kilka przepisów. Może zrobię klasyczną tartę z rabarbarem , drożdżowe z rabarbarem i kruszonką albo spróbuję czegoś bardziej nietypowego, jak lody rabarbarowe. Cokolwiek wybiorę, jestem pewna, że będzie smakować wyśmienicie, bo rabarbar ma w sobie to coś, co sprawia, że każdy wypiek z jego udziałem staje się niezapomniany.
Poza tym kruche z rabarbarem sprawdzi się na Dzień Matki. Ja właśnie je upiekłam dzisiaj w ten szczególny dzień. Chciałam przyrządzić smaczny i elegancki deser i udało mi się!
Składniki:
Kruche z rabarbarem
210 g masła, zimnego
100 g cukru
50 g cukru trzcinowego
250 g mąki tortowej
10 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
½ łyżeczki soli
2 jajka
500 g rabarbaru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
Beza
4 białka
225 g cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
- Zimne masło pokroić w kostkę i posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, waniliową pastą i cukrem. Po utworzeniu kruszonki dodać dwa jajka i zarobić ciasto. Ciasto będzie dosyć luźne ale takie ma być.
- Blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie ciasto , przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
- Nastawić piekarnik na 170ºC. Pokroić rabarbar i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na wierzch schłodzony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ciasto przez 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić.
- Ubić bezę szwajcarską. Białka i cukier umieścić w misce i podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia cukru. Sprawdzić, czy cukier jest rozpuszczony, maczając i pocierając opuszki palców. Dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści można zacząć ubijać pianę na sztywno. Będzie ona wtedy gładka i lśniąca.
- Napełnić rękaw cukierniczy zakończony tylką i wyciskać pianę na cieście. Zrumienić bezę palnikiem cukierniczym lub włożyć na 1 minutę do piekarnika nagrzanego na 250ºC.
- Gotowe ciasto pokroić na kawałki. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
To ciasto można zrobić również z owocami sezonowymi jak agrest, śliwki, jagody lub truskawki.