Wielkanocny sernik cytrynowy z lemon curd

Wielkanoc! Upiekłam cytrynowy sernik z lemon curd. Jest pyszny zaraz go podam do kawy… Sernik na święta, puszysty o cytrynowym smaku, polany cytrynowym kremem, udekorowany przyrumienioną bezą.  Kiedyś nie lubiłam cytrynowego smaku, ale teraz uwielbiam. Chyba dlatego, że kiedyś, mam na myśli odległą przeszłość, używano cytrynowego kwasku zamiast naturalnego soku z cytryny. Dlatego nigdy nie lubiłam cytrynowych lodów, wafelków czy ciastek sandwich przełożonych cytrynowym kremem. Mając takie doświadczenia długo, dłuuuugo nie mogłam się zmusić do cytrynowych wypieków.

cytrynowy sernik przepis codojedzenia

Teraz je uwielbiam zwłaszcza te według moich autorskich przepisów. Cytrynowy sernik z lemon curd jest wypiekiem, który świetnie pasuje na Wielkanoc. Jest mocno kremowy i słodko kwaśny. Nic dziwnego zużyłam, do niego 4 cytryny. Dodałam otartą skórkę, więc sernik jest naturalnie aromatyczny. Świeżo zaparzone espresso i porcja sernika made my day przy takiej niepogodzie.

Kwiecień plecień wciąż przeplata… Po tygodniu słonecznej pogody znowu pada deszcz i jest zimno. W tygodniu posadziłam bratki,  oberwałam suche gałązki, liście, wystawiłam stolik z krzesłami, czyli jednym słowem zaliczyłam porządki na moim balkonowym ogrodzie. Ale pogoda zawiodła.

sernik_przepis_kremcytrynowy_codojedzenia

Cytrynowy sernik z lemon curd

12 porcji

Składniki:

Kruche ciasto

150 g zimnego masła

225 g pszennej mąki

50 g cukru

1 łyżeczka  waniliowego ekstraktu

2 łyżki zimnej wody

Masa serowa

500 g kremowego serka

250 g cukru

6 jajek

250 ml śmietanki, 36% tł.

1 duża i soczysta cytryna, sok i otarta skórka

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

szczypta soli

6 łyżek pszennej mąki

200 g lemon curd, tutaj przepis

Beza

2 białka

180 cukru

1 łyżka soku z cytryny

Posiekaj nożem mąkę z masłem, ekstraktem waniliowym i cukrem. Kiedy zacznie tworzyć się kruszonka  dodaj wodę i zagnieć delikatnie ciasto. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj na placek o grubości 0,5 mm. Wyłóż dno formy do pieczenia o średnicy 26 cm i wysokości brzegu 5 cm. Z resztek ciasta wytnij 30 małych listków, natnij nerwy jak na liściu, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 8 minut w tej samej temperaturze co kruchy spód.

Odetnij brzeg nożem i przykryj aluminiową folią lekko dociskając. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij podpieczony spód i zdejmij folię. Obniż temperaturę piekarnika do 160ºC.

Do misy miksera włóż twaróg, cukier, sok i otartą skórkę z cytryny oraz waniliowy ekstrakt. Zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj jajka i zmiksuj krótko do połączenia. Teraz dodaj przesianą mąkę, zmiksuj. Na sam koniec dodaj śmietanę i zmiksuj do połączenia składników.  Wylej masę serową na podpieczony i przestudzony spód. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 60 minut. Sernik powinien być lekko rumiany. Upieczony sernik pozostaw w wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij sernik i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Krem cytrynowy – lemon curd

Z przepisu w linku ugotuj cytrynowy krem. Kiedy krem ostygnie posmaruj nim sernik. Brzegi sernika obłóż listkami. Białka, cukier i sok z cytryny umieść w misce, którą można postawić nad parującą wodą w garnku. Mieszaj białka z cukrem i sokiem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubij potem białka na sztywną pianę. Napełnij cukierniczy rękaw pianą i wyciśnij rozetki. Zrumień rozetki opiekaczem.

Jeśli nie masz opiekacza to nagrzej piekarnik na 250ºC i wstaw formę z sernikiem na najwyższy poziom na 2 – 3 minuty. Beza szybko się zrumieni. Pokrój sernik na 12 kawałków. Smacznego!

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *