1,2K
To kruche ciasto znalazłam kiedyś w internecie i po prostu zawładnęła mną chęć jego upieczenia. Musiałam sobie jakoś poradzić, bo w Szwecji nie ma budyniu w sprzedaży. Dodałam więc mąkę ziemniaczaną na chybi trafił 4 łyżki.
Ciasto udało się. Beza wyszła puszysta, kruchy spód …po prostu kruchutki. Ach co tu będę gadać. Zróbcie sami to się przekonacie!
Kruche ciasto z malinami i puszystą bezą
Składniki:
Kruche ciasto
- 6 dl mąki
- 250 g masła, zimne
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 dl cukru
- 5 żółtek
Puszysta beza
- 5 białek
- 2 dl cukru
- 2 łyżeczki waniliowego extraktu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 ¼ dl oleju
- 300 g malin
Wykonanie:
- Zagnieć kruche ciasto z mąki, proszku do pieczenia, cukru i żółtek.
- Włóżciasto do lodówki, żeby dobrze się schłodziło, na noc lub do zamrażarki na 2 godziny.
- Wyłóż formę do pieczenia ( 35x25cm) pergaminem i zetrzyj około 60% ciasta na spód i podpiecz na 180 ° C (termoobieg), 1o-15 minut. Zostaw do ostygnięcia.
- Ubij pianę na sztywno, dodając cukier i wanilię. Kontynuuj ubijanie dodając mąkę ziemniaczaną, a następnie olej.
- Rozsmaruj bezę na spodzie. Na wierzchu bezy powciskaj maliny, a następnie zetrzyj resztę ciasta.
- Piecz ciasto na 160 º C (termoobieg), około 30 minut.
- Niech ciasto ostygnie przed pokrojeniem
7 komentarzy
Gosiu,
pięknie wyszło Ci to ciasto!
Lekkie i delikatne.
Idealne na weekend.
Ciepło Cię pozdrawiam.
O dziekuje. Pozdrawiam!
niesamowite
Przecudowne to ciasto. Chyba jutro wypróbuję ;) Zapraszam do mnie.
Polecam bardzo!
Ciasto wygląda wspaniale i wiesz jak…..tak bardzo domowo, co moim zdaniem jest jego wielką zaletą. :-))
ależ super ciacho :))