Chałwa to mój ulubiony perski przysmak. Mój małżonek twierdzi, że perska chałwa jest najlepsza. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości! Nasza rodzinka w Iranie często nam przysyła chałwę, bo nawet w Goteborgu rzadko można natrafić na perską, a jak ktoś raz posmakuje oryginalną, perską chałwę to wierzcie mi, będzie kręcił nosem jak mu się trafi jakaś podróba.
Niedawno upiekłam to sezamowe ciasto po raz pierwszy. To ciasto jest słodkie do nieprzyzwoitości, ale kto lubi niesłodkie ciasto! Mowa tu o sezamowcu, który na pewno znacie. Pyszna krajanka tortowa, kusząca wyglądem i smakiem. Super połączenie tahini, perskiej chałwy i kokosu.
Przepis na sezamowca , 24 porcje
Składniki:
Kruche ciasto
- 7 ½ dl mąki
- 1 dl cukru pudru
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki bardziej kwaskowatego dżemu, (ja użyłam jeżynowy)
Krem sezamowy
- 1 słoik pasty tahini, około 300 g
- 20 g masla
- ½ dl cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki nasion sezamu
Pianka kokosowa
- 5 białek
- 200 g kokosowych wiórków
- 1 ½ dl cukru
Krem chałwowy:
- 250 g waniljowej chałwy
- 150 g miękkiego masła
Wykonanie:
- Posiekaj masło z resztą składników. Podzielić ciasto na 2 części, około 450 gramów każda. Rozwałkuj ciasto w kształcie prostokąta na grubośc 1 cm.
- Przygotuj pierwsze nadzienie. Na patelni roztop masło i dodaj nasiona sezamu, cukier i miód. Zdejmij z ognia i wymieszaj z tahini. Rosmaruj nadzienie na pierwszy spód. Piecz ciasto w temperaturze 175 º C (termoobieg), około 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia.
- Ubij pianę z białek z cukrem jak na bezy, a następnie wymieszaj z kokosowymi wiórkami . Posmaruj drugi spód dżemem i przykryj kokosową bezą. Piecz w taki sam sposób jak pierwszy placek.
- Utrzyj masło z chałwą na gładką masę. Rosmaruj równo krem chałwowy na placek z sezamem i przykryj plackiem z kokosowa bezą.
- Włóż ciasto do lodówki na godzinę, a potem pokrój na małe kwadraty.
Jeśli nie masz w domu pasty tahini, możesz zastąpić ją dodatkową ilością sezamu. Przepis na nadzienie sezamowe będzie wyglądał wtedy tak:
- 200 g nasion sezamu
- 50 g masła
- 1 ½ dl cukru
- 3 łyżki miodu
15 komentarzy
Sama słodycz, wszystko co dobre
Pięknie wygląda, ale bym zjadła kawałek. Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
Na pewno odwiedze!
Przepysznie się prezentuje, cudne smaki !
Dziekuje.
Bardzo, bardzo apetyczne ciasto!
Swietny przepis! A jaka chalwe iranska masz na mysli? Sezamowa? Ta mi smakowala, ale taka z maki z szfranem robiona w domu to juz nie bardzo. Za slodka!
No tylko sezamowa!
Wow, co za ciasto:) Przepyszne!
pięknie wygląda…lubie takie smaki
Super fotki, ciacho musi być pyszne :-)
dl – to deciliter?- 100ml?
Tak, zgadza się!
Reakcja blyskawiczna,za ktora serdecznie dziekuje.Mieszkam 34lata w Holandii,gdzie dl nie spotykam na blogach kulinarnych,stad moje wahanie.Zyczac powodzenia,pozdrawiam – Iwona
A ja mieszkam 23 lata w Szwecji i tutaj w sferze blogowej używa się tylko decylitrów. Co kraj to obyczaj!
Pozdrawiam serdecznie!