510
Niedawno ugotowałam pyszny, kremowy sos do makaronu, jeden z moich ulubionych, z dodatkiem kurczaka, smażonego, chrupkiego boczku i sera Roquefort. Sos podprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na sam widok sosu apetyt tylko rośnie.
Przepis na kremowy sos do makaronu z kurczakiem i boczkiem
Składniki:
4 -5 porcji
- 300 g piersi z kurczaka
- 100 g boczku
- 2 ½ dl pokrojonego pora
- 3 dl mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 150g sera roquefort
- 2 dl śmietany
- sól
- szczypta czarnego pieprzu
- 250 g pasty taglianelle, waga sucha
Wykonanie:
- Zrumien mąkę na patelni, po czym dodaj masło. Gdy masło już się stopi i dobrze połączy z mąką, trzepaczką wmieszaj mleko. Musisz mieszać cały czas, aby się nie zrobiły grudki w sosie.
- Pokrusz ser roquefort i wraz śmietaną dodaj do sosu. Zagotuj.
- Pokrój filety z kurczaka na cienkie paski i szybko podsmaż w niewielkiej ilości oleju. Dodaj świeżo zmielony pieprz.
- Usmaż boczek i odsącz na papierowym ręczniku. Pokrusz boczek, część dodaj do sosu, a resztą posyp makaron przed podaniem.
- Dodaj kurczaka i pokrojonego pora. Dopraw sos solą.
- Ugotuj tagliatelle al dente i wymieszaj z sosem.
Podawaj ze świeżymi warzywami.
6 komentarzy
Gosiu,
to świetny sos!
Pyszny ser,kurczak i chrupki boczek.
Ale pokusa…
Zapraszam Cie do zabawy w 11 pytań:
http://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/08/zabawa-w-11-pytan.html
Jakie kuszące danie!
Super pomysł, wygląda pysznie :-)
Na liście składników brak boczku! Przepis super!
O dziekuje. Lubie takichczytelnikow