Czasem zdarza mi się kompletny blackout i nie wiem co mam zrobić na obiad…Skąd to znacie? Pewnie każdy z Was nieraz łapie się za głowę i myślę co dzisiaj będzie na obiad. Prędzej czy później któryś z domowników zada to pytanie i będzie oczekiwać odpowiedzi. Jest na to rada, makaron. Paczka makaronu znajdzie się w każdym domu. U mnie nawet spaghetti pełnożytnie! A co do niego? Przyrządziłam spaghetti carbonara z dyniowym musem. Pasta carbonara jest pyszna! Lubię to danie, bo przepadam za jajkami. Postanowiłam ją przyrządzić z dyniowym musem. Makaron z dynią świetnie się sprawdza. Bucatini z dynią to pyszna potrawa. Spaghetti carbonara również. Nie jestem zwolenniczką pełnożytnich makaronów ale w wersji carbonara smakuje nawet nieźle.
Do garnka powędrowała cała paczka makaronu. Jak już robię makaron to na cały dzień, a jak mam szczęście to i starczy na drugi. Moje dzieciaki lubią, kiedy mogą sobie coś wziąć z lodówki i szybko podgrzać.
Spaghetti carbonara niczym się nie różni od oryginału. Faktem jest jednak, że wymaga dłuższego przygotowania. Jakby nie było trzeba upiec i zmiksować dynię. Pisałam kilka dni temu, że znowu zrobiłam dyniowy mus…Jakoś tak się składa, że zawsze mam plan. Nie planuję manu na cały tydzień, o nie! Ale jak piekę dynię to już wiem do czego mi będzie potrzebna.
Spaghetti carbonara
Składniki:
250 g spaghetti pełnoziarnistego
200 g dyniowego musu
2 ząbki czosnku
5 jajek
100 g boczku w plastrach
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki masła
50 g utartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Przygotuj dyniowy mus według przepisu, kliknij w link powyżej. Boczek usmaż, przestudź i pokrusz na małe kawałki. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj dyniowe puree z jajkami. Rozgrzej masło na patelni. Dodaj jajeczną mieszankę, czosnek, pietruszkę i boczek. Mieszaj aż jajka się zetną. Na koniec dodaj parmezan, dopraw carbonara solą, pieprzem i wymieszaj jeszcze raz. Wyłóż makaron na miskę. Posyp resztą pietruszki i boczku.