Ten makaron pamiętam z dzieciństwa, bo moja mama bardzo często go robiła. Wtedy nie wiedziałam, że taki makaron z boczkiem i jajkami nazywa się włoskie spaghetti carbonara.
Dzisiaj chcę wam zaproponowac spaghetti carbonara w moim wydaniu. Na ogół przyrządzam carbonara jedynie z boczkiem, jajkami, startym serem i mnóstwem natki.
Prawdziwą włoską carbonarę przyrządza się z pancettą, czyli włoskim boczkiem. Robiłam carbonare z pancettą kilka razy i muszę przyznać, że nie widzę rożnicy w smaku między polskim czy szwedzkim boczkiem, a pancettą. Nie popadaj więc w panikę jak nie znajdziesz pancetty w sklepie, bo polski boczek doskonale się nadaje do tego włoskiego dania.
Włoskie Spaghetti Carbonara
5 porcji
Składniki:
250 g makaronu spaghetti waga sucha
150 g chudego boczku wędzonego
5 jajek
1 łyżka stopionego masła
2 łyżki natki, grubo posiekanej
100 g ostrego sera, utartego
sól i pieprz do smaku
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu Pokrój boczek na cieniutkie plastry i zrumień na rozgrzanej patelni. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowych serwetkach.
Roztrzep jajka z rozpuszczonym masłem i wymieszaj z utartym serem. Odcedź makaron i gorący wrzuć na patelnię. Dodaj jajka i mieszaj cały czas, aż jajka zaczną się ścinać.
Pokrusz boczek i wraz posiekaną pietruszką dodaj do makaronu. Wymieszaj. Podawaj danie na ciepło.
4 komentarze
to teraz bedzie wstyd jak zaraz cos napiszę ale carbonary jeszcze nie jadłam :):P
No to musisz sprobowac koniecznie!
Fakt, bardzo bardzo bardzo kaloryczne danie. Tłuszcz jest jednak nośnikiem smaku i to dlatego ta Carbonara jest wyjątkowo smaczna. Ja robiłam z tego przepisu Dietmap przepisu Dietmap i wyszlo też smaczne. Teraz spróbuję ten twój! :)
Też tak sądzę!