Ten makaron pamiętam z dzieciństwa, bo moja mama bardzo często go robiła. Wtedy nie wiedziałam, że taki makaron z boczkiem i jajkami nazywa się carbonara i wywodzi z Włoch.
Dzisiaj chcę wam zaproponowac spaghetti carbonara w moim wydaniu. Na ogół przyrządzam makaron carbonara jedynie z boczkiem, jajkami, startym serem i mnóstwem natki. Prawdziwą włoską carbonarę przyrządza się z pancettą, czyli włoskim boczkiem. Robiłam carbonare z pancettą kilka razy i muszę przyznać, że nie widzę rożnicy w smaku między polskim czy szwedzkim boczkiem, a pancettą. Nie popadaj więc w panikę jak nie znajdziesz pancetty w sklepie, bo polski boczek doskonale się nadaje do tego włoskiego dania.
Składniki:
Przepis na 5 porcji
- 300 g makaronu spaghetti waga sucha
- 150 g chudego boczku wędzonego
- 5 jajek
- 1 łyżka stopionego masła
- 2 łyżki natki, grubo posiekanej
- 2 dl ostrego sera, utartego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente, czyli na półtwardo.
- Pokrój boczek na cieniutkie plastry i zrumień na rozgrzanej patelni. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowych serwetkach.
- Roztrzep jajka z masłem i wymieszaj z utartym serem.
- Odcedz makaron i gorący wrzuć na patelnię. Dodaj jajka i mieszaj cały czas, aż jajka zaczną się ścinać.
- Pokrusz boczek i wraz posiekaną pietruszką dodaj do makaronu. Wymieszaj.
- Podawaj danie na ciepło.
to teraz bedzie wstyd jak zaraz cos napiszę ale carbonary jeszcze nie jadłam :):P
No to musisz sprobowac koniecznie!
Fakt, bardzo bardzo bardzo kaloryczne danie. Tłuszcz jest jednak nośnikiem smaku i to dlatego ta Carbonara jest wyjątkowo smaczna. Ja robiłam z tego przepisu Dietmap przepisu Dietmap i wyszlo też smaczne. Teraz spróbuję ten twój! :)
Też tak sądzę!