Klopsiki w sosie chili z makaronem to pyszne i rozgrzewające danie na obiad. To danie sprawdzi się na każdą porę roku niezależnie czy jest środek tygodnia czy niedziela. Klopsiki doprawiłam w stylu meksykańskim. Wymieszałam mięso z cebulą, czosnkiem, kminem rzymskim, chili, oregano i słodką papryką w proszku. Nie pożałowałam przypraw, bo wiedziałam, że po dodaniu klopsików do sosu chili smaki się przegryzą z pomidorami.
Sos chili postanowiłam przyrządzić z czarną soczewicą beluga. Jeśli jedliście kiedyś czarny kawior beluga to na pewno się zgodzicie, że nazwa tej soczewicy jest bardzo trafna. Po prostu wygląda jak czarny kawior! Poza soczewicą dodałam do sou również kukurydzę.
Sposób na sos chili
Tradycyjny sos chili przyrządza się z fasolą i mielonego mięsa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby fasolę zastąpić soczewicą. Oczywiście w chili sosie nie może zabraknąć chili. Użyłam sproszkowanego habanero. Ta przyprawa jest tak ostra, że bardzo łatwo można ją przedawkować. Dlatego polecam przyprawiać chili sos dodając habanero po trochu, abyście mogli znaleść swój poziom tolerancji tej ostrej przyprawy.
Sos chili jest niezwykle aromatyczny i gęsty, a dodatek startego cheddara sprawia, że nabiera jeszcze intensywniejszego smaku. To idealne połączenie składników, które nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Kiedy go dodaję do klopsików w sosie chili, danie nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Klopsiki w sosie chili z cheddar
Podawane ze spaghetti, klopsiki w sosie chili stanowią doskonały obiad, który zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sos chili wzbogacony dodatkiem sera cheddar to prawdziwa uczta dla zmysłów. Nie sposób oprzeć się tej wyjątkowej kompozycji smaków, które idealnie się uzupełniają.
Klopsiki w sosie chili można zjeść z chlebem. Ja jednak wybrałam domowe spaghetti. Zrobienie domowego makaronu to żaden problem. Okazało się, że klopsiki w sosie chili świetnie pasują do makaronu. Oczywiście makaron można również zamienić na ryż. Chili będzie równie dobrze smakowało i w takiej wersji.
Sięgnij po klopsiki w sosie chili z dodatkiem sera cheddar podane z makaronem i pozwól sobie na chwilę rozkoszy smakowej. To danie, które z pewnością zostanie docenione przez wszystkich, którzy go spróbują. Odkryj niezwykłe połączenie smaków i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym obiadem, który z pewnością przypadnie im do gustu.
Więcej przepisów na klopsiki
Klopsiki z mięsa to bardzo popularne i tanie danie na obiad, które można przygotować na wiele sposobów. Poniżej znajdziecie kilka ulubionych przepisów, z których często korzystam:
Klopsiki z mięsa, bakłażana i fasoli
Klopsiki z kurczaka, groszku i feta
Składniki:
Klopsiki
1 kg mielonego mięsa, wieprzowo - wołowego
4 duże szalotki
1 czosnek solo
2 łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
szczypta habanero w proszku
1 łyżeczka oregano
3 łyżeczki papryki w proszku
Chili sos
3 x 400 g pokrojonych pomidorów
300 ml bulionu mięsnego
½ łyżeczki chili w proszku lub habanero w proszku
3 łyżki jalapeno w zalewie
250 g sera cheddar, startego
90 g czarnej soczewicy beluga
150 g kukurydzy, mrożonej
pęczek świeżej kolendry
2 dymki ze szczypiorem
400 g spaghetti domowej roboty
Przygotowanie:
- Pokroić drobno szalotkę i czosnek. Dodać kmin rzymski, słodką paprykę w proszku, pieprz kajeński oraz habanero. Następnie dodać mielone mięso i wszystko wymieszać. Formować małe klopsiki o wadze około 35 g.
- Do dużego garnka wlać pomidory z puszki i bulion mięsny. Dodać przecier pomidorowy i pokrojoną kolendrę (kilka liści zostawić do dekoracji). Opłukać soczewicę i wsypać do garnka wraz z mrożoną kukurydzą.
- Doprawić sos wybranym chili w proszku, solą oraz suszonym oregano. Zagotować i włożyć klopsiki. Gotować chili przez około 45 minut. Soczewica powinna być miękka ale nie rozgotowana.
- Pod koniec gotowania wsypać starty cheddar i lekko zamieszać.
- Przyrządzić makaron według przepisu w linku umieszczonym w składnikach. Wymieszać makaron z sosem i wyłożyć na półmisek. Posypać pokrojoną kolendrą, dymką i kawałkami awokado. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Zamiast spaghetti domowej roboty można użyć kupnego makaronu i suchy dodać do sosu pod koniec gotowania. Jeśli nie lubicie kolendry możecie ją zamienić na natkę pietruszki lub świeże oregano.