Zaczął się sezon na szparagi, więc dzisiaj polecam makaron ze szparagami i wędzonym łososiem. Ten obiad był dzisiaj naprawdę przepyszny. Zrobiłam domowe tagliatelle z mąki durum. Wierzcie mi, że jak raz spróbujecie domowego makaronu to potem już tylko będziecie chcieli jeść makaron tylko domowej roboty.
Domowe tagliatelle
Od kiedy mam maszynkę do makaronu to gotuję domowy makaron z przyjemnością i cieszę się jego smakiem. To zupełnie coś innego niż kupny makaron. Dla mnie to również wspomnienia z dzieciństwa, ponieważ moja mama i babcia zawsze robiły domowy makaron.
Teraz, kiedy już ugotowaliście domowy makaron i wymieszaliście go z pysznym sosem serowym, szparagami i kawałkami wędzonego łososia możecie się przekonać jak taki makaron smakuje. To danie to prawdziwe arcydzieło! Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, składa się z niewielu składników, lecz takich, które podkreślają jego smak. Znajdziecie w nim cebulę, czosnek i żółty cheddar. Sos jest mocno serowy, bo cheddar to dojrzewający ser i dosyć ostry w smaku. Po dodaniu szparagów i łososia sos natychmiast zmienia smak. Staje się delikatniejszy w smaku, a chrupkie, zielone szparagi dodają mu słodyczy.
Składniki:
Domowe tagliatelle
300 g mąki durum
3 jajka
Sos serowy ze szparagami
2 łyżki masła
100 g sera cheddar
1 szalotka
1 ząbek czosnku
500 ml śmietanki, 36% tł.
200 g wędzonego łososia
sól i czarny pieprz do smaku
½ łyżeczki suszonych płatków chili
Przygotowanie:
- Jajka i mąkę zagnieść. Początkowo ciasto jest dosyć twarde ale po owinięciu folią i odstawieniu na bok na 20 minut staje się bardziej elastyczzne. Rozwałkować kawałki ciasta i pokroić na tagliatelle przy pomocy maszynki do makaronu. Zagotować wodę z solą i gotować makaron około 4 minut, aż makaron wypłynie pod wierzch wody. Odcedzić i włożyć do garnka. Wlać odrobinę oliwy i przemieszać makaron.
- Odciąć twarde końcówki szparagów. Następnie odciąć końcówki od kłosów (pozostawić kłosy o długości około 10 cm) i pokroić drobno. Blanszować końcówki szparagów w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty po czym dodać kłosy i gotować jeszcze przez 3 minuty. Odcedzić szparagi i opłukać zimną wodą.
- W rondelku rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Wlać śmietanę i gotować 2 minuty, po czym dodać starty cheddar i gotować, aż ser całkowicie się rozpuści. Zmiksować sos, doprawić chili i wlać do makaronu. Dodać kawałki łososia, szparagi i wymieszać makaron. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Ten przepis można wypróbować z białymi szparagami.