Pyszna sałatka ala tabbouleh to połączenie ciecierzycy, ogórka, kaszy oraz dużej ilości drobno pokrojonej pietruszki i mięty, co nadaje jej wyjątkowego świeżego smaku i aromatu. To jedna z moich ulubionych letnich sałatek, która wraz ze swoją orzeźwiającą nutą doskonale komponuje się z upalnymi dniami. Na upały to ja jeszcze muszę poczekać, bo jak na razie to wiosna jest deszczowa i zimna. Takie to uroki mieszkania w Skandynawii.
Lekka sałatka z ziołami
Podobnie jak klasyczna sałatka tabbouleh, moja wersja też zawiera ogórka, cebulę i świeże zioła. Kluczem do wyjątkowego smaku tej sałatki jest dodatek soku z cytryny w połączeniu z aromatem otartej skórki cytryny i doskonałej oliwy z oliwek
W mojej dzisiejszej wersji sałatki, inspirującej się tabbouleh, szczególnie wybija się intensywny smak zieleni – natki pietruszki i mięty. Choć wciąż czekam na miętę z mojego ogrodu, w sklepach jest już jej pod dostatkiem, co sprawia, że mogę cieszyć się jej świeżością w każdej chwili. Mięta doskonale komponuje się z ciecierzycą i serem feta, dodając sałatce niepowtarzalnego charakteru. Choć kiedyś nie przepadałam za jej smakiem, teraz jest jednym z moich ulubionych dodatków do sałatek, nadając im wyjątkowej świeżości i aromatu.
Poza zieleniną pyszna sałatka w stylu tabbouleh zawiera również kaszę. W tradycyjnym tabbouleh znajdziecie bulgur, a ja wybrałam tym razem pszenicę. Ciekawym dodatkiem są również pistacje i ciecierzyca… Kiedy zaczynam tworzyć przepis na sałatkę, staram się połączyć różne produkty spożywcze o zróżnicowanej konsystencji i smaku.
Ta pyszna sałatka ala tabbouleh z ciecierzycą jest nie tylko smaczna, ale także pełna składników odżywczych. Pszenica dostarcza błonnika, ciecierzyca jest bogata w białko roślinne, natomiast warzywa dodają witamin i minerałów. Dzięki temu danie to jest nie tylko pożywne, ale także lekkie i idealne dla osób dbających o zdrową dietę.
Warto eksperymentować w kuchni i tworzyć własne wersje ulubionych dań. Sałatka ala tabbouleh z ciecierzycą to doskonały przykład kreatywnego podejścia do gotowania, które może przynieść wiele satysfakcji i radości z jedzenia. Połączenie różnych smaków i tekstur sprawia, że ta sałatka jest wyjątkowa i zaskakująco pyszna. Polecam przepis!
Sałatka ala tabbouleh
2 porcje
Składniki:
50 g ciecierzycy, waga sucha
50 g pszenicy
15 cm świeżego ogórka
1 mała czerwona cebula
3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
2 łyżki mięty pieprzowej, drobno posiekanej
70 g feta
2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka z jednej cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pistacji, drobno pokrojonych
sól i czarny pieprz do smaku
60 g sałatkowego miksu
Moczyć ciecierzycę w zimnej wodzie przez noc. Ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Pszenicę gotować według instrukcji na opakowaniu.
Pokroić ogórka i cebulę w kostkę. Grubo pokroić pistacje. Następnie drobno pokroić natkę pietruszki, miętę i wraz z pszenicą i ciecierzycą dodać do reszty warzyw. W słoiku wymieszać oliwę, sok i otartą skórkę z cytryny. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Wlać dressing do sałatki i wymieszać. Wstawić sałatkę do lodówki na godzinę.
Wyjąć sałatkę z lodówki. Dodać sałatkowy miks, pokruszony ser feta i lekko przemieszać. Smacznego!