Sałatka z kaszą bulgur, soczewicą i panierowanym halloumi

Sałatka, panierowany halloumi, bulgur, zielona soczewica… W tej sałatce jest tyle dobroci, że po prostu musicie ją przyrządzić. Zacznę od sera halloumi, który osobiście bardzo lubię i często jadam. Na ogół halloumi smażę lub grilluję bez jakiś wstępnych przygotowań. Tym razem jednak spróbowałam przyrządzić halloumi w panierce i wiecie co, to świetny pomysł.

Oczywiście wszystko zależy od panierki, a moja jest specjalna, migdałowa z dodatkiem przyprawy dukkah. Halloumi smakuje jeszcze lepiej. Jest takie aromatyczne, bo dukkah znajdziecie kmin rzymski, kolendrę i suszoną miętę. Uwielbiam orientalne przyprawy i zioła. Miętę, tym razem świeżą dodałam również do sałatki. Przygotowałam coś na podobieństwo tabbouleh. Bulgur wymieszałam z soczewicą, miętą, papryką i słodko kwaśnym dressingiem. Idealne dodatki do halloumi.

panierowany halloumi przepis codojedzenia

Znacie halloumi? To cypryjski ser z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Jest to ser o zwartej konsystencji świetnie nadający się do smażenia lub grillowania i jak się okazuje również do panierowania. Podczas smażenia ser staje się miękki i rumiany. Halloumi to idealny dodatek do sałatek. Sałatka z truskawkami i smażonym halloumi to hit tegorocznego lata. Halloumi świetnie pasuje z wszelkiego rodzaju kaszami. Bardzo lubię podawać go z pęczakiem.

Panierowany halloumi

2 porcje

Składniki:

1 czerwona papryka

4 łyżki mięty pieprzowej, drobno posiekanej

100 g bulgur

200 ml wody + ½ łyżeczki soli

50 g zielonej soczewicy, waga sucha

200 g halloumi

30 g zmielonych migdałów

2 łyżki przyprawy dukkah

75 g greckiego jogurtu

1 jajko

kokosowy olej do smażenia

100 g sałatkowego miksu

Dressing słodko kwaśny

2 łyżki miodu

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

3 łyżki oliwy

3 łyżki soku z cytryny

sól i czarny pieprz do smaku

panierowany halloumi przepis blog kulinarny codojedzenia

Zagotuj wodę z solą. Wsyp bulgur i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z kuchni i odstaw na 15 minut. Bulgur powinien być miękki i sypki. Następnie ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie i odcedź. Soczewica nie wymaga namaczania. Czas gotowania to około 25 minut. Do miski wsyp bulgur i soczewicę. Dodaj posiekaną miętę i pokrojoną w kostkę paprykę. Składniki na dressing umieść w małym słoiczku, zakręć i mocno wstrząśnij. Wlej dressing do sałatki i wymieszaj.

Przygotuj dwie miski i napełnij sałatkowym miksem. Na wierzchu ułóż porcję à la tabbouleh. Następnie przystąp do smażenia halloumi. Halloumi jest jedynym ciepłym składnikiem tej sałatki. Rozgrzej kokosowy olej na patelni. Wbij jajko do miski i rozmąć widelcem. Na talerzu wymieszaj zmielone migdały z dukkah. Pokrój ser na plasterki o grubości około 1,5 cm. Zanurz ser w jajku, następnie obtocz w panierce i smaż po obu stronach przez około 3 minuty, aż  panierka się zrumieni. Ser po usmażeniu powinien  być miękki. Ułóż ser na sałatce. Podaj z cytryną i jogurtem posypanym dukkah. Smacznego!

 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *