Ta odmiana włoskiego minestrone może smakować nawet największemu niejadkowi. Moje dzieci jakoś od małego lubią zupy, więc przepis na minestrone był i jest często w użyciu. Włoska zupa minestrone jest rozgrzewająca, smaczna i syta. Można do niej dodać wszystko co się akurat ma pod ręką. Przyrządzam tą zupę na wiele sposobów. Główne składniki jak kapustę zamieniam częściowo na jarmuż i włoską kapustę. Mieszam różnego rodzaju fasole ale zdarzy mi się dodać soczewicę.
Minestrone to zupa pełna kolorów i aż chce się ją jeść. Typowa zupa na jesienne chłody. Co prawda prawdziwych chłodów to jeszcze nie zaznałam, bo jakby nie było to jeszcze jest lato, choć pogoda już coraz częściej w kratkę. Minestrone to typowa zupa jarzynowa wzbogacona o strączki i makaron. Można ją ugotować z warzyw, które się lubi, choć tradycyjna minestrone musi zawierać kapustę.
Minestrone to gęsta i bogata w składniki zupa. Ich kompozycja zmienia się w zależności od pory roku, ale najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw. Na pewno nie może zabraknąć w niej ziół, które dodają zupie prawdziwie włoskiego charakteru. Jakie zioła wybrać do zupy to po prostu kwestia smaku. Ja uwielbiam minestrone ze świeżym tymiankiem lub oregano.
Za każdym razem ta pyszna włoska zupa wygląda i smakuje inaczej. Wypróbujcie przepis poniżej, a przekonacie się sami, że warto dodać minestrone do jesiennego menu.
Przepis na minestrone
4 porcje
Składniki:
100 g czarnej kapusty
150 g włoskiej kapusty
1 cebula
2 czosnki soli
1 duża marchewka
400 ml wody
ok. 400 g ugotowanej białej fasoli z kartonu
100 g zielonej soczewicy, ugotowanej
150 g wędzonego boczku
400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 kostka ekologicznego bulionu z warzyw
sól i pieprz do smaku
2 łyżki świeżego tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g makaronu, waga sucha
Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Kiedy boczek będzie już rumiany dodaj pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę również pokrojoną w kostkę. Wlej pomidory, dodaj przecier pomidorowy i wrzątek. Wsyp warzywny bulion (może być ekologiczna kostka bulionowa), dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną czarną i włoską kapustę. Gotuj zupę przez 15 minut. Wsyp makaron, zamieszaj i gotuj aż makaron będzie al dente. Makaron zagęszcza zupę. Na koniec dodaj do zupy, oliwę z oliwek, tymianek, fasolę i soczewicę. Fasolę i soczewicę można wcześniej ugotować lub wykorzystać gotowe z kartonu. Sprawdzają się równie dobrze. Osobiście wybrałam ekologiczną białą fasolę Jaś i zieloną soczewicę. Minestrone jest bardzo uniwersalna i można do niej dodać inne rodzaje strączków. Jeśli zupa ma być podawana następnego dnia, najlepiej dodaj makaron, do zupy w dniu podania.
Napełnij zupą miseczki i podaj z grzankami. Zupę można posypać parmezanem lub podać z zielonym pesto. Smacznego!