Pomidorowa, pomidorówka…Zupa pomidorowa ma wiele nazw i można ją przyrządzić na różne sposoby. Proponuję pomidorową z grillowanych pomidorów. Taka pomidorówka smakuje mi najbardziej, zwłaszcza kiedy grilluję pomidory kiściowe i koktajlowe. Pomidory, czosnek i pęczek świeżej bazylii to cała tajemnica pysznej pomidorowej.
Lubicie pomidorową z ryżem czy z makaronem? U nas zdecydowanie wszyscy wolą makaron lub mozzarellę. Od czasu do czasu serwuję pomidorową w kubku z grzankami. Zupa pomidorowa to dla mnie zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. To pole do kulinarnych popisów. Przepisy na zupę, nawet jeśli wzbogacone są o wyszukane składniki, zawsze opierają się na jednym, wspólnym elemencie – pomidorach. W sezonie mogą być to pomidory świeże, grillowane lub sparzone i obrane ze skórek, ale równie dobrze możesz użyć koncentrat pomidorowy, dzięki czemu zupę można przygotowywać o każdej porze roku.
Gotuję zupy przeważnie na bulionie z kurczaka. Czasami dodaję śmietanę lub zaciągam zupę mąką. Zdarza się, że ugotuję pomidorową z pomarańczą. Ale zupa z grillowanych pomidorów jest najlepsza! Lekko kwaśna od pomidorów i słodkawa od czosnku, cudownie pachnie bazylią. Lubicie pomidorową? To jest najczęściej przeze mnie gotowana zupa. Moje dzieci bardzo lubią zupy, więc od razu gotuję pełny garnek. Jak byli mali jedli zupę w miseczkach. Teraz to nawet głębokie talerze nie wystarczą! Mam dla kogo gotować!
Pomidorowa
Składniki:
1 kg mieszanych pomidorów, kiściowe i koktajlowe
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli morskiej
pęczek świeżej bazylii
1 mała główka czosnku
1,5 l bulionu z kurczaka
sól i pieprz do smaku
Ułóż pomidory i czosnek przekrojony na pół w żaroodpornym naczyniu. Posyp solą, pieprzem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 250ºC. Piecz warzywa przez 35 minut. Lekko przestudzone pomidory oderwij od łodyg, czosnek wyciśnij, pokrojoną bazylię i umieść w blenderze lub naczyniu malaksera. Nie obieraj pomidorów ze skórki. Jest tak delikatna, że zmiksuje się bez problemu. Nie zapomnij zlać sok i oliwę. Zmiksuj pomidory. Możesz wlać szklankę bulionu, aby lepiej się miksowało. Przelej zmiksowane pomidory do garnka, wlej resztę bulionu, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. W międzyczasie ugotuj makaron lub ryż. Ja ugotowałam spaghetti. Podziel makaron do miseczek, wlej gorącą zupę i posyp pokrojoną bazylią. Smacznego!
6 komentarzy
zapisuję i poczekam na polne pomidory ;)
Będzie jeszcze lepsza!Co prawda moje z Hiszpanii ale ekologiczne!
Naszym smakiem dzieciństwa jest pomidorowa naszej babci z domowym makaronem :D Ale jeszcze nigdy nie jadłyśmy takiej z grillowanych pomidorów :) Musi mieć niezwykły aromat :D
Polecam! Na lato idealna!
wygląda świetnie
To chyba najlepsza wersja pomidorowej jaką jadłam :) nie zlewałam za to soku z pieczenia, tam był cały smak