Ogórkowa na gęsinie, smaczna, gorąca i rozgrzewająca. Została mi gęsia tuszka, więc ugotowałam z niej wywar. Zupa ogórkowa na drobiowym bulionie to jest to! Domowe kiszone ogórki już mi się skończyły. Mój mąż przepada za polskimi ogórkami, więc nic się przed nim nie uchowa. Byłam niedawno w Polsce i zrobiłam nowe zapasy. Trafiłam na pyszne kiszone ogórki, więc i ogórkowa wyszła idealna. Zawsze dodaję wodę z ogórków. Lubię kiedy zupa jest dostatecznie kwaśna. Doprawiam ją majerankiem i białym pieprzem. Ogórkowa na gęsinie to idealna zupa na mrozy. Miseczka gorącej zupy dosłownie stawia na nogi!
Ogórkowa
Składniki:
4-6 porcji
3 l wywaru z gęsiny
600 g kiszonych ogórków
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pietruszki
5 ziemniaków
1 liść laurowy
1 łyżeczka białego pieprzu
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka. Gotuj zupę przez 25 minut. Zetrzyj ogórki na tarce i wraz z ogórkową wodą dodaj do zupy. Przypraw zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Podaj zupę gorącą z kawałkiem chleba.
3 komentarze
uwielbiam ogórkową; u mnie też ostatnio była. Następnym razem dodam też majeranku bo nigdy nie dodawałam
uwielbiam ogórkową; u mnie też ostatnio była. Następnym razem dodam też majeranku bo nigdy nie dodawałam.
To się nazywa treściwa zupa ! Ogórkowa uwielbiam, ale nie jadłam jeszcze takiej na gęsinie i ciekawi mnie ten posmak :)