Hej, hej! Dawno nie było na blogu garam masala. Ponieważ jeszcze nie robiłam zupy garam masala, więc dzisiaj postanowiłam taki przepis przygotować. Akurat udało mi się kupić świeżą kolendrę, bo wiadomo garam masala zupa bez pachnącej kolendry nie istnieje. Wiem, wiem, nie wszyscy lubią świeżą kolendrę jak na przykład mój małżonek. Można ją zastąpić natką pietruszki ale wiadomo to już nie będzie ta sama garam masala zupa. Do zupy proponuję dynię piżmową. Jest ona dostępna przez cały rok. Oczywiście do zupy upiekłam porcję naan, no bo jak po hindusku i bez naan!… Zupa garam masala jest niesamowicie aromatyczna, aż zapomniałam jak pachną hinduskie przyprawy! Ich lista jak zwykle długa ale mnie nigdy nie przeraża, bo wiem, że danie będzie wyśmienite.
Garam masala zupa
Składniki:
1 dynia piżmowa
2 marchewki
1 czosnek solo
1 łyżka miodu
1 czerwone chili
1 łyżeczka soli selerowej
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 dymki
garść świeżej kolendry
1 l bulionu z kurczaka
50 g czerwonej soczewicy, drobnej
3 łyżki pestek dyni
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
Dynię, marchewkę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój. Wrzuć warzywa do garnka i zalej bulionem. Dodaj przyprawy, kolendrę (część odłóż do dekoracji), opłukaną soczewicę i gotuj zupę przez 25 minut. Kiedy warzywa są już miękkie zmiksuj zupę na krem. Dopraw zupę solą, oliwą i sokiem z cytryny. Rozlej do miseczek i posyp kolendrą, pokrojoną w piórka dymką i prażonymi pestkami dyni. Podaj z chlebem naan. Smacznego!
7 komentarzy
Nie przepadam za zupą z dyni, ale ta wygląda wyjątkowo ładnie :)
Ta nawet nie smakuje jak zupa z dyni…
Pyszne smaki, uśmiechała się do mnie dzisiaj dynia piżmowa w Lidlu, chyba już wiem co z niej zrobię :)
Piżmowa jest fajna w smaku i poza tym można ją kupić przez cały rok!
Kolory zachęcają do zjedzenia, pycha!!!
O tak!!
Mniam! Musze wypróbować ten przespis!