Garam masala zupa z dyni piżmowej

Hej, hej! Dawno nie było na blogu garam masala. Ponieważ jeszcze nie robiłam zupy garam masala, więc dzisiaj postanowiłam taki przepis przygotować. Akurat udało mi się kupić świeżą kolendrę, bo wiadomo garam masala zupa bez pachnącej kolendry nie istnieje. Wiem, wiem, nie wszyscy lubią świeżą kolendrę jak na przykład mój małżonek. Można ją zastąpić natką pietruszki ale wiadomo to już nie będzie ta sama garam masala zupa. Do zupy proponuję dynię piżmową. Jest ona dostępna przez cały rok. Oczywiście do zupy upiekłam porcję naan, no bo jak po hindusku i bez naan!… Zupa garam masala jest niesamowicie aromatyczna, aż zapomniałam jak pachną hinduskie przyprawy!  Ich lista jak zwykle długa ale mnie nigdy nie przeraża, bo wiem, że danie będzie wyśmienite.

garam masala zupa krem

zupa dyniowa garam masala

Garam masala zupa

Składniki:

1 dynia piżmowa

2 marchewki

1 czosnek solo

1 łyżka miodu

1 czerwone chili

1 łyżeczka soli selerowej

1 łyżka garam masala

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 dymki

garść świeżej kolendry

1 l bulionu z kurczaka

50 g czerwonej soczewicy, drobnej

3 łyżki pestek dyni

sok z cytryny do smaku

sól do smaku

garam masala zupa przepis

Dynię, marchewkę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój. Wrzuć warzywa do garnka i zalej bulionem. Dodaj przyprawy, kolendrę (część odłóż do dekoracji), opłukaną soczewicę i gotuj zupę przez 25 minut. Kiedy warzywa są już miękkie zmiksuj zupę na krem. Dopraw zupę solą, oliwą i sokiem z cytryny. Rozlej do miseczek i posyp kolendrą, pokrojoną w piórka dymką i prażonymi pestkami dyni. Podaj z chlebem naan. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.