Perska zupa noworoczna z makaronem

Wszyscy, którzy odwiedzają mój blog, wiedzą, że lubię perską kuchnię nie bez przyczyny. Mój mąż pochodzi z Iranu i od czasu do czasu testuję nowy przepis kuchni irańskiej. Dzisiaj ugotowałam perską zupę noworoczną. Oryginalna nazwa zupy brzmi Asheh Reshteh co oznacza zupa z makaronem. Zazwyczaj jadamy tą zupę na noworocznym party, ale w tym roku zdecydowałam się po raz pierwszy spróbować sił i ugotować zupę. Zapytacie pewnie zupa noworoczna o tej porze…Jutro obchodzimy irański sylwester, który po części przypomina naszą Wielkanoc, bo jest symbolem życia i po części Noc Świętojańską, kiedy to rozpalamy ognisko. Irańczycy rozpalają małe ogniska i przeskakują przez nie, zostawiając smutki i problemy za sobą. W ten sposób rozpoczynają świętowanie Nowego Roku czyli Norouz.

Asheh Reshteh to perska zupa noworoczna, która zajmuje centralne miejsce na irańskim noworocznym stole. Reshteh po persku oznacza makaron. Do zupy dodaje się makaron podobny do fettuccine ale o wiele cieńszy. Makaron w zupie symbolizuje szczęście i sukces.

zupa_przepis

Do tej zupy zużyłam wszystkie mrożone zioła jakie miałam. Znajdziecie w niej pietruszkę, miętę pieprzną i kolendrę. Na koniec dodałam jeszcze świeży szpinak. Zupa jest gęsta i baaaardzo pożywna, a to za sprawą roślin strączkowych jak czerwona fasola, ciecierzyca i zielona soczewica. W tym roku zupa się sprawdziła się podwójnie. -8 na dworze…Naprawdę przydała się na rozgrzewkę.

zupa_obiad

Perska zupa noworoczna

Składniki:

6-8 porcji

2 czerwone cebule

4 ząbki czosnku

300 g ugotowanej ciecierzycy

300 g ugotowanej czerwonej fasoli

60 g zielonej soczewicy, waga sucha

300 ml pokrojonej natki pietruszki, u mnie mrożona

2 doniczki świeżej kolendry

250 ml pokrojonej mięty pieprzowej

4 duże dymki

150 g świeżego szpinaku

150 g makaronu, pokruszonego

1½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka czarnego pieprzu

2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, prażone i zgniecione w moździerzu

1 łyżeczka zmielonej kolendry

1 łyżka soli

1,5-2 l warzywnego wywaru

50 ml oliwy

kwaśna śmietana do podania

perska zupa noworoczna

perska_zupa_przepis

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj pietruszkę, kolendrę, miętę, pokrojoną w piórka dymkę i opłukaną soczewicę. Smaż przez 5 minut. Przełóż do garnka, wsyp przyprawy i wlej wywar. Gotuj zupę przez 25 minut. Odcedź ciecierzycę i fasolę (użyłam ekologiczne produkty z kartonu) i dodaj do zupy oraz pokruszony makaron. Gotuj zupę przez 5 minut. Na koniec włóż opłukany szpinak, wymieszaj i doprowadź zupę do wrzenia. Ewentualnie dopraw solą. Podaj zupę w miseczkach, a na wierzchu połóż łyżkę gęstej śmietany. Smacznego!

 

 

 

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.