I jeszcze zupa dyniowa krem. Teraz mogę powiedzieć, że zakończyłam „dyniowanie”. Do następnego zbioru. Nasiona na dynię już wsadzone i pewnie lada moment będą kiełkować. Mam nadzieję, że mi się coś uda wychodować. A tym czasem dzisiaj przy tej strasznej pogodzie zupa jak znalazł. Aromatyczna i lekko ostra, przy tym pożywna. Zupa dyniowa to fajna zupa na detox. Przydała się po świątecznym obżarstwie.
Zupa dyniowa
Składniki:
200 g ugotowanej dyni lub upieczonej, puree
500 ml kokosowego mleka, 17,5%
2 łyżki kokosowego oleju
1 czerwone chili
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
3 łyżki soku z limonki
2 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka zmielonej kolendry
sól do smaku
2 łyżki pestek dyni do posypania
Pokrój chili, cebulkę i czosnek w kostkę. Podsmaż na oleju kokosowym wraz z przyprawami. Dodaj puree z dyni i kokosowe mleko. Gotuj przez 10 minut, po czym zmiksuj zupę na krem. Dopraw zupę sokiem z limonki. Podawaj zupę na ciepło posypaną pestkami dyni. Posyp szczyptą pieprzu kajeńskiego, obcjonalnie.
2 komentarze
bardzo fajna słoneczna zupa
Też tak myślę!