Zupa z pieczonych warzyw i kokosowego mleka

Pogoda w sam raz na zupę. Raz pada deszcz, raz świeci słońce…Zapraszam na przepis na zupę z pieczonych warzyw i kokosowego mleka. Uwielbiam gotować i jeść zupy. Zwłaszcza jesienną porą. Jest to najprostsze danie na obiad lub kolację. Zupa krem lub zupa z kubka jest prosta w przygotowaniu, pyszna i pożywna. Przepis na zupę z warzyw właśnie taki jest. Pieczone warzywa są aromatyczne i mają bardziej skondensowany smak, przez co zupa wiele zyskuje na jakości.  Smak i kolor zupy zależy również od doboru warzyw. Można wybrać dowolne warzywa sezonowe. Ja postawiłam na piżmową dynię, seler i paprykę. Warzywa zmiksowane z kokosowym mlekiem i delikatnie doprawione przyprawami stanowią podstawę dobrej zupy. w zupie są również ważne dodatki. Może to być mięsna wkładka, pokruszony ser owczy lub grillowany halloumi. Nasiona, orzechy, natka pietruszki…Wtedy to już nie będzie zwykła zupa ale niezwykle smaczna i pożywna zupa!

przepis na zupę

jarmuż przepis na zupę

Nie mam wybranego dnia na gotowanie zupy. Na ogół gotuję je spontanicznie lub na życzenie dzieci, które zupy bardzo lubią. Stąd też przepis na zupę pojawia się na blogu dosyć często. Staję na wysokości zadania i wymyślam co i rusz nowe przepisy na smaczne zupy. Przy sobocie mam czas na gotowanie i wypieki. Dzisiaj upiekłam cynamonowe ślimaczki. Zupa na obiad, drożdżowe ślimaczki na deser…Powiem, popołudnie zleciało mi dzisiaj szybko i intensywnie!

Przepis na zupę

Składniki:

na 4 porcje

1 mała dynia, piżmowa

100 g selera

1 czerwona papryka

6 ząbków czosnku

400 ml kokosowego mleka

400 ml drobiowego bulionu

1 łyżka soku z limonki

sól do smaku

150 g halloumi

garść posiekanego jarmużu

2 łyżki prażonych pestek dyni

zupa z pieczonych warzyw

Dynię obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Paprykę przekrój na pół. Seler obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek pozostaw w łupinie. Warzywa umieść na blasze, polej oliwą i posól solą morską. Piecz w piekarniku nastawionym na 200ºC aż warzywa będę miękkie. Zajmuje to około 40 minut. Wyjmij warzywa z piekarnika i lekko przestudź. Dynię i seler przełóż do garnka. Opłukaj paprykę zimną wodą, obierz  ze skórki i oczyść z nasion. Pokrój i dodaj do zupy. Czosnek wyciśnij z łupin. Wlej kokosowe mleko, bulion, dopraw lekko pieprzem i ewentualnie solą. gotuj zupę przez 10 minut po czym zmiksuj i dopraw sokiem z cytryny. Przygotuj dodatki do zupy. Pokrój halloumi na kawałki i usmaż na grillowej patelni lub zwykłej. Pokrój jarmuż, pestki dyni upraż na suchej patelni. Wlej zupę do miseczek. Na wierzchu połóż kawałki halloumi. Posyp jarmużem i pestkami dyni. Smacznego!

 

 

 

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.