Pogoda w sam raz na zupę. Raz pada deszcz, raz świeci słońce…Zapraszam na przepis na zupę z pieczonych warzyw i kokosowego mleka. Uwielbiam gotować i jeść zupy. Zwłaszcza jesienną porą. Jest to najprostsze danie na obiad lub kolację. Zupa krem lub zupa z kubka jest prosta w przygotowaniu, pyszna i pożywna. Przepis na zupę z warzyw właśnie taki jest. Pieczone warzywa są aromatyczne i mają bardziej skondensowany smak, przez co zupa wiele zyskuje na jakości.
Smak i kolor zupy zależy również od doboru warzyw. Można wybrać dowolne warzywa sezonowe. Ja postawiłam na piżmową dynię, seler i paprykę. Warzywa zmiksowane z kokosowym mlekiem i delikatnie doprawione przyprawami stanowią podstawę dobrej zupy. w zupie są również ważne dodatki. Może to być mięsna wkładka, pokruszony ser owczy lub grillowany halloumi. Nasiona, orzechy, natka pietruszki… Wtedy to już nie będzie zwykła zupa ale niezwykle smaczna i pożywna zupa!
Nie mam wybranego dnia na gotowanie zupy. Na ogół gotuję je spontanicznie lub na życzenie dzieci, które zupy bardzo lubią. Stąd też przepis na zupę pojawia się na blogu dosyć często. Staję na wysokości zadania i wymyślam co i rusz nowe przepisy na smaczne zupy. Przy sobocie mam czas na gotowanie i wypieki. Dzisiaj upiekłam cynamonowe ślimaczki. Zupa na obiad, drożdżowe ślimaczki na deser…Powiem, popołudnie zleciało mi dzisiaj szybko i intensywnie!
Przepis na zupę
na 4 porcje
Składniki:
1 mała dynia, piżmowa
100 g selera
1 czerwona papryka
6 ząbków czosnku
400 ml kokosowego mleka
400 ml drobiowego bulionu
1 łyżka soku z limonki
sól do smaku
150 g halloumi
garść posiekanego jarmużu
2 łyżki prażonych pestek dyni
Dynię obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Paprykę przekrój na pół. Seler obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek pozostaw w łupinie. Warzywa umieść na blasze, polej oliwą i posól solą morską. Piecz w piekarniku nastawionym na 200ºC aż warzywa będę miękkie. Zajmuje to około 40 minut. Wyjmij warzywa z piekarnika i lekko przestudź.
Dynię i seler przełóż do garnka. Opłukaj paprykę zimną wodą, obierz ze skórki i oczyść z nasion. Pokrój i dodaj do zupy. Czosnek wyciśnij z łupin. Wlej kokosowe mleko, bulion, dopraw lekko pieprzem i ewentualnie solą. gotuj zupę przez 10 minut po czym zmiksuj i dopraw sokiem z cytryny.
Przygotuj dodatki do zupy. Pokrój halloumi na kawałki i usmaż na grillowej patelni lub zwykłej. Pokrój jarmuż, pestki dyni upraż na suchej patelni. Wlej zupę do miseczek. Na wierzchu połóż kawałki halloumi. Posyp jarmużem i pestkami dyni. Smacznego!
4 komentarze
Świetny pomysł na pyszną zupę :) Pyszności :)
ale ta zupa musi być pyszna!!
Nic nie kojarzy się z jesienią tak bardzo, jak zupa z dyni ;) Wygląda super.
Prawda, mi też!