Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych smakuje podobnie jak ogórkowa z kiszonych. Ogórki małosolne są bardzo u nas popularne, podobnie jak zupa ogórkowa. Nigdy jeszcze nie próbowałam ugotować je z ledwo ukiszonych ogórków. Cieszę się, że w końcu to zrobiłam, bo zupa wyszła bardzo smaczna. Lubicie ogórkową? Gotowaliście ją kiedyś z ogórków małosolnych? Spróbujcie, polecam.
Zupa ogórkowa
Składniki:
na 4 porcje
1,2 l wywaru z kurczaka na warzywach
1 marchewka
4 ziemniaki średniej wielkości
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
6-8 ogórków małosolnych
po łyżce posiekanej natki pietruszki i kopru
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
Ugotowany wywar z kurczak odcedź i wlej z powrotem do garnka. Ewentualne mięso obierz z kości i skóry. Obierz ziemniaki i marchewkę, czosnek, cebulę, pokrój i wrzuć do wywaru. Gotuj przez 15 minut. Ogórki zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj do zupy i gotuj przez 5 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem, wlej oliwę i wsyp posiekane zioła. Rozlej zupę do miseczek i podawaj lekko przestudzoną.
10 komentarzy
Nigdy nie próbowałam.
Wydaje się fajna. Ogórkową lubię, oj lubię.
Kiedyś się na nią skuszę może.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Takiej zupki jeszcze nie jadłam, ale bardzo mnie zaciekawił jej smak :)
Takiej ogórkowej jeszcze nie jadłam, prezentuje się świetnie i zachęca do spróbowania :)
Mniam brzmi to smakowicie ;)
Uwielbiam zupę ogórkową, ale z ogórków małosolnych nigdy nie jadłam :P
Ubóstwiam ogórki małosolne, taka zupa od dawna chodziła mi po głowie – teraz z pewnością wypróbuję :-)
Zjadłabym! :)
Pyszna jest ;)
ja nie robiłam nigdy ogórkowej z małosolnych, przepis brzmi ciekawie
Bardzo lubimy ogórkową z dużą ilością koperku ale z małosolnych faktycznie jeszcze nie jadłyśmy :)