Dzisiaj obchodzimy w Szwecji cynamonowe święto, a mianowicie dzień cynamonowej bułeczki. Cynamonki to najbardziej popularne słodkie bułeczki w Szwecji i nie tylko. Świętują również Finowie. Norwedzy raczej nie lubią robić to co Szwedzi, więc na głos nie przyznają się, że też lubią kanelbulle jak oni.
Na blogu znajdziecie nie jeden przepis na cynamonowe ślimaczki, bo my w domu bardzo lubimy te bułeczki. Dzisiaj zapraszam jednak na nowy przepis…Przepis zbytnio się nie różni od wcześniejszych, ale bułeczki różnią się kształtem. Bardzo lubię piec drożdżowe w ten sposób. Bułeczki są dekoracyjne pachną i smakują cynamonem i kardamonem. Zazwyczaj dodaję kardamon do ciasta. W tym przepisie postanowiłam dodać kardamon do nadzienia razem z cynamonem. Moje ulubione korzenne przyprawy!
Cynamonowe bułeczki wyrastają szybko i jak to bywa z drożdżowym rosną jak chcą. Za nim włożyłam je do piekarnika wszystkie były w miarę równe, a potem w trakcie pieczenia zaczęły się rozrastać i pękać w szwach niczym Hulk. Wyszły prawdziwe ślimaczki. Upiekłam cynamonki z jednej porcji. Moje dziecko stwierdziło, że to stanowczo za mało, więc upiekłam zaraz następne. Te bułeczki znikają z talerza w mgnieniu oka. Byłam jednak trochę zawiedziona, bo cynamon, który akurat miałam w domu za bardzo nie pachniał cynamonem, a i kolor był o wiele jaśniejszy. Potem przeczytałam na opakowaniu, że to cynamon cejloński…Wolę jednak ciemnobrązowy cynamon, bo przede wszystkim jest o wiele aromatyczniejszy.
Cynamonowe bułeczki
Składniki:
na 14 sztuk
60 g cukru
500 g pszennej mąki
25 g świeżych drożdży
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
50 ml zsiadłego mleka
60 g miękkiego masła
Nadzienie
1 łyżka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
100 g cukru
50 g miękkiego masła
Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj jogurt i wymieszaj. Przygotuj mikser z hakiem. Wlej rozczyn do misy miksera, wsyp mąkę, cukier i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Dodaj miękkie masło w kawałkach i wyrabiaj do całkowitego wchłonięcia. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Przygotuj nadzienie. Do małej miseczki wsyp cukier, cynamon, kardamon i wymieszaj z miękkim masłem. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy aby się odgazowało i rozwałkuj na cienki prostokąt. Rozsmaruj nadzienie po cieście i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Spłaszcz i pokrój ciasto na porcje (bułeczki) pod kątem, tak aby było widać „zebrę”. Ułóż cynamonki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Upieczone bułeczki ostudź na metalowej kratce.
13 komentarzy
cynamonki to moje ulubione bułeczki z dzieciństwa :)
Cynamonowe święto to coś idealnego dla nas <3 Nie wyobrażamy sobie dnia bez cynamonu :D
To tak jak u nas w domu…
cynamonowe zawijasy na stałe goszczą w naszym domu podobnie jak cynamonowe gofry :) dziś ich nie upiekłam ale kto wie co przyniesie jutro :)
No tak żyjemy w nuecie….
No właśnie słyszalam o tym szczególnym dniu, ale już chyba nie zdążę należycie go świętować ;)
No chyba nie…
Na takie bułeczki cynamonowe to ja się piszę :)
przepyszne bułeczki!!! ale mi smaku zrobiłaś
Bardzo ładny blog z fantastycznymi przepisami. Zostaję na dłużej :)
Dziękuję bardzo!
Ależ genialnie wyglądają! :)
Zjadłabym chętnie, mimo, że nie jestem miłośniczką cynamonu :)
Mega apetycznie wyglądają te ślimaczki :)