Uwielbiam piec ciasta, a kiedy już się do tego zabiorę to z pełną parą. Drożdżowe, słodkie bułeczki zawsze piekę z podwójnej porcji, bo lubimy je bardzo… Po prostu idą jak woda. Moje dzisiejsze wypieki to słodkie bułeczki z dodatkiem kardamonu, czekolady, orzechów i migdałów.
Teraz siedzę sobie wygodnie na kanapie i zajadam się moim wypiekiem. To i ówdzie slychać donośne mlaskanie…
Składniki:
Na 38 sztuk:
- 50 g świeżych drożdży
- 5 dl mleka
- ½ łyżeczki soli
- 1 ½ dl cukru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 13 dl mąki pszennej
- 1 jajko do posmarowania
Nadzienie:
- 100 g płatków migdałów
- 100 g orzechów laskowych
- 150 g masła
- 1 dl brązowego cukru
- 80 g czekolady, białej, gorzkiej czy mlecznej
Wykonanie:
- Roztop masło i dodaj mleko.Utrzyj drożdże z cukrem w misce i zalej mlekiem z masłem.
- Dodaj mąkę, sól i kardamon i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut przy pomocy asystenta kuchennego.
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi objętość.
- Tymczasem zrumień orzechy na patelni, po czym dodaj brązowy cukier. Mieszaj cały czas, aż utworzy się karmel. Zdejmij z ognia o pozostaw do schłodzenia. Posiekaj grubo czekoladę.
- Wyłóż ciasto na stolnicę i podziel na dwie części. Rozwałkuj ciasto na dwa prostokąty. Zetrzyj masło na tarce i podziel równomiernie na cieście wraz z nadzieniem. Zwiń prostokąty w rulony i podziel kawałki, około 2 cm grubości.
- Umieść kawałki w foremkach mufinowych i zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem, na 30 minut.
- Posmaruj bułeczki jajkiem, posyp migdałami i piecz w temperaturze 250 º C, około 10 minut.
Układamy nadzienie na cieście drożdżowym
Gotowe bułeczki jeszcze trzeba posmarować jajkiem i posypac migdałami.
A tak kusząco wyglądają bułeczki po przekrojeniu.