Uwielbiam piec ciasta, a kiedy już się do tego zabiorę to z pełną parą. Drożdżowe, nadziewane słodkie bułeczki zawsze piekę z podwójnej porcji, bo lubimy je bardzo…
Po prostu idą jak woda. Moje dzisiejsze wypieki to słodkie bułeczki z dodatkiem kardamonu, czekolady, orzechów i migdałów.
Teraz siedzę sobie wygodnie na kanapie i zajadam się moim wypiekiem. To i ówdzie słychać donośne mlaskanie
Rozprowadzić nadzienie na cieście.
Gotowe bułeczki jeszcze trzeba posmarować jajkiem i posypac migdałami.
A tak kusząco wyglądają świeżo upieczone bułeczki po przekrojeniu.
Nadziewane słodkie bułeczki
38 sztuk
Składniki:
50 g świeżych drożdży
5 dl mleka
½ łyżeczki soli
1 ½ dl cukru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
13 dl mąki pszennej
1 jajko do posmarowania
Nadzienie do bułeczek
100 g płatków migdałów
100 g orzechów laskowych
150 g masła
100 g cukru trzcinowego
80 g czekolady, białej, gorzkiej lub mlecznej
Rozpuścić masło i dodać mleko. Utrzeć drożdże z cukrem w misce i zalać mlekiem z masłem. Dodać mąkę, sól i kardamon, wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Zrumienić orzechy na patelni, po czym dodać brązowy cukier. Mieszać cały czas, aż cukier zacznie się topić. Zdjąć patelnię z ognia i ostudzić orzechy. Posiekać grubo czekoladę.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto na dwa prostokąty. Zetrzeć masło na tarce i podzielić równomiernie na cieście. Rozprowadzić karmelowe orzechy, migdały i czekoladę wraz z nadzieniem. Zwinąć prostokąty w rulony i podzielić na kawałki, o grubości około 2 cm.
Umieścić bułeczki w foremkach muffinowych , przykryć ściereczką i ostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać migdałami i piec w temperaturze 225ºC, około 10 – 12 minut.