Zapachniało świętami! W kuchnią studzą się szafranowe bułeczki z pistacjami. Nic nie poradzę, jestem fanką szafranu, przyznaję się z ręką na sercu. Szafranowe wypieki to moja specjalność. Moja rodzinka uwielbia szafran, a szafranowe bułeczki mogę piec przez cały rok. Oczywiście, że szafranowe bułeczki to nie tylko świąteczny wypiek. Na niedzielę też są idealne!
Wypieki z szafranem to nie tylko drożdżówki, ale również ciasta ucierane i desery bez pieczenia. Szafran świetnie pasuje z czekoladą. Nie mogłam więc nie upiec ciasta szafranowego z czekoladą.
Szafranowe bułeczki z pistacjami
24 bułeczki
Składniki:
500 ml mleka
40 g drożdży
1 jajko + 1 jajko, rozmącone do posmarowania
starta skórka z jednej cytryny
150 g masła
180 g cukru
½ łyżeczki soli
0,5 g zmielonego szafranu
około 1 kg pszennej mąki
Nadzienie pistacjowe
100 g obranych pistacji + 4 łyżki grubo posiekanych pistacji
70 g masła
3 czubate łyżki cukru pudra
perłowy cukier do posypania
Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj szafran i cukier. Wlej rozczyn do misy robota. Dodaj mąkę, otartą skórkę z cytryny, jajko i sól. Zarób elastyczne ciasto, po czym dodaj miękkie masło. Zagniataj aż masło połączy się z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podziel wyrośnięte ciasto na dwie równe porcje i rozwałkuj na 2 prostokąty o grubości 1cm.
Nastaw piekarnik na 225ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej lub w zależności od mocy piekarnika). Zmiel grubo pistacje, resztę pokrój nożem. Zmielone pistacje wymieszaj z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozprowadź równomiernie nadzienie na plackach i zwiń każdy w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem, posyp pistacjami i perłowym cukrem.
10 komentarzy
wyglądają przepięknie :) ależ musza smakować!
No niezłe wyszły!
gdzie i za ile kupiłaś szafran, widziałam gdzieś opakowanie na 5 złotych, ale to były płatki
Ja dostaję szafran w prezencie, więc nigdy nie kupuję, ale zawsze jest to szafran niemielony czyli pręciki krokusa w całości…chyba pisząc płatki miałaś na myśli pręciki…Dodając odrobinę cukru można bardzo łatwo „zmiażdżyć” szafran w moździerzu. Najlepszy jest szafran irański, który ja zawsze używam.
Szafran i pistacje to takie ekskluzywne połączenie :) Musiały smakować wyjątkowo :)
O tak!
Bardzo ciekawy wypiek. Z pistacjami muszą być wspaniałe.
Polecam!
Zapomniałam dodać, że oczywiście możesz je dodać do akcji skandynawskiej ;) Jest czas jeszcze do jutra.
[…] Szafranowe bułeczki z pistacjami – codojedzenia.pl […]