Lubię wypieki z szafranem. Zapach szafranu przyprawia mnie o zawrót głowy. Czuję zbliżające się święta, a szafran to jedna z najczęściej używanych świątecznych przypraw w Szwecji. Ponieważ bardzo lubię ciasto czekoladowe i ciasto szafranowe postanowiłam połączyć te dwa ulubione wypieki w jeden.
Ciasto czekoladowo szafranowe udekorowałam ganaché z białej czekolady. Ciasto upiekłam z pół porcji, ale podany niżej przepis jest na całą porcję.
Ciasto czekoladowo szafranowe
Składniki:
na okrągłą foremkę o średnicy 25 cm
- 120 g masła, roztopione
- 60 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 120 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 4 łyżki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 0,25 g zmielonego szafranu
- 1 łyżka soku pomarańczowego
Ganaché z białej czekolady
- 150 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki
- czerwona borówka do dekoracji
Wykonanie:
- Utrzyj jajka z cukrem i wanilią. Dodaj roztopione schłodzone masło.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem i migdałami i dodaj do masy maślano jajecznej. Wymieszaj i podziel masę na dwie w miarę równe częsci.
- Rozpuść szafran w soku i wymieszaj z jedną częścią masy.
- Rozpuść czekoladę, dodaj do pozostałej części i wymieszaj.
- Wysmaruj foremkę masłem i posyp tartą bułką. Napełnij formę najpierw masą szafranową, a potem czekoladową. Zamieszaj lekko obie masy. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 30 -35 minut.
- W międzyczasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Podgrzej śmietankę i dodaj do czekolady. Zdejmij z kuchni i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ganaché musi być mocno schłodzone, aby można je było ubić. Napełnij szprycę ganaché i udekoruj ciasto. W każdą rozetkę wciśnij borówkę.
10 komentarzy
Obłędne ciacho! Wspaniałe połączenie smaków, a i prezentuje się rewelacyjnie :)
Dziękuję!
Chleb z miodem i szfranem – umiescilam banerki na stronie i w przepisie. Dziekuje.
Dziękuję Mira!Dołączam cię do listy
Prezentuje sie wyśmieńićie! Własnie sobie uświadomiłam, że zapomniałam o szafranie :{ Muszę to zmienić i zacząć dodawać do ciast.
Bardzo polecam !
wygląda obłędnie ;)
Dziękuję Iza!
wygląda obłednie pysznie :) nigdy nie jadłam ciasta z szafranem – musze to nadrobic :)
Pozdrawiam :)
Koniecznie musisz spróbować!