Kiedy upieklam to ciasto, moja sasiadka zaczepila mnie w windzie, ze pieknie pachnie w calej kamienicy. Z duma uswiadomilam ja, ze to moje adwentowe ciasto szafranowe tak cudownie kreci w nosie.
Potem byla kolej na mojego meza, kiedy wrocil z pracy. „Jestem az pijany od tych zapachow, jak swiatecznie! ” Jak wspomnialam szafran w Szwecji to przyprawa swiateczna numer jeden. Z rozpoczeciem adwentu w kazdym sklepie mozna sie natknac na rozne szafranowe wypieki. Przyprawa jest najdrozsza na swiecie. W Szwecji jest baaaaardzo droga, ale tutaj jest wszystko drogie, wiec „my zwyczajni”.
Ale z powrotem do szafranowego ciasta. Do ciasta dodalam rowiez marcepanu i moich ukochanych jablek. Ciasto jest bardzo puszyste, pachnie i smakuje oczywiscie szafranem z lekko wyczuwalna nuta migdalow i cynamonu. Oto przepis:
Adwentowe ciasto szafranowe
Skladniki:
na foremke o srednicy 25 cm
- 0,25 g szafranu
- 1 lyzeczka rumu
- 75 g miekkiego masla
- 180 g maki
- 100 g marcepanu
- 90 g cukru + 3 lyzki do jablek
- 2 duze jajka
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 3 jablka
- 1 lyzeczka cynamonu
Wykonanie:
- Rozpusc maslo w rondelku. Wymieszaj zmielony szafran z rumem i dodaj do masla.
- Ubij jajka z cukrem na puszysta mase. Dodaj tluszcz z szafranem.
- Zetrzyj marcepan na duzych oczkach prosto do maki. Przesypuj maka w czasie ucierania, aby nie porobily sie duze grudki. Dodaj proszek do maki i wymieszaj z masa jajeczna lekko za pomoca lyzki.
- Nastepnie obierz jablka i pokroj w cienkie plasterki. Posyp cukrem i cynamonem i wymieszaj.
- Wyloz ciasto do formy wysmarowanej tluszczem i posypanej tarta bulka. Na wierzchu poukladaj jablka na sztorc.
- Piecz ciasto szafranowe w piekarniku na (termoobieg) 160 stopni, okolo 30 – 40 minut. Ja pieklam ciasto wedlug oryginalnego przepisu 40 minut i musze, ze troche za dlugo. Oczywiscie wszystko zalezy od piekarniku, wiec metoda patyczka jest tu bardzo wskazana.
Tym szafranowym wypiekiem oglaszam , ze akcja Szafranowa kulinaria jest otwarta.
2 komentarze
Wygląda obłędnie! Piękny, intensywny kolor. Na pewno spróbuję takie ciasto zrobić :)
Cudowne ciacho, musi smakować obłędnie :)