Losos w szafranowym sosie to prawdziwa tecza smakow i kolorow. Piekny zolty kolor i pachnacy cytryna sos, a w nim zatopione kawalki soczystego lososia i krewetek. No i jak tu nie jesc, jak oczy chca…
Uwielbiam polaczenie cytrusow z szafranem. Do szafranowego sosu wykorzystalam jednak cytrynowa trawe. Bardzo lubie intensywny cytrynowy aromat w potrawach szczegolnie tych z rybami. Cytrynowa trawa wyraznie pachnie cytryna, wszak jest pozbawiona agresywnej kwaskowatosci. Chcialam, aby ten sos byl aromatyczny, ale nie kwasny i moj cel osiagnelam.
Losos w szafranowym sosie to obiad w 30 minut. Zaczynam zawsze od przygotowania sosu. Lososia kroje w kostke i wrzucam juz do gotowego sosu na 5 minut. Oczywiscie im wieksze kawalki ryby tym czas gotowania trzeba troche wydluzyc. Jest to delikatny moment w przygotowywaniu tej potrawy. Za dlugo gotowana ryba bedzie po prostu sucha.
Szafranowy losos smakuje najlepiej z ryzem lub kasza. Oto przepis:
Łosoś w szafranowym sosie
Skladniki:
4 porcje
- 300 g lososia, filety
- 200 g krewetek, tygrysie
- ½ pora
- 4 dl rybnego buljonu
- 4 dl smietanki
- 1 lyzka maki
- 4 lyzki posiekanego kopru
- 1 trawa cytrynowa
- 2 marchewki
- 0,25 g szafranu
- sol do smaku
- szczypta pieprzu kajenskiego
- swieza kolendra do dekoracji
- olej do smazenia
Wykonanie:
- Pokroj cienko w cienkie krazki por i marchewke. Podziel na 3 czesci trawe cytrynowa, a najgrubsza czesc pobij tluczkiem.
- Wrzuc warzywa na tluszcz i smaz wraz z szafranem przez 10 minut. Warzywa nie moga sie przyrumienic. Podlej buljonem i gotuj, az marchewka bedzie miekka.
- Rozrob make ze smietana i zagesc sos. Dopraw sola, pieprzem kajenskim i posiekanym koprem.
- Pokroj lososia w kostke 2 x 2cm i obierz krewetki. Wrzuc do sosu i gotuj przez 5 minut.
6 komentarzy
sliczny kolorek
Pycha.. akurat przymierzam się do zakupów internetowych gdzie miałam zamiar nabyć też szafran.. i to będzie jeden z przepisów gdzie chętnie go użyję..
No to czekam na ten przepis
Z ogromną przyjemnością nominowałam Twój blog, szczegóły znajdziesz tutaj http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2012/11/blogowa-zabawa.html
Dziekuje za wyroznienie
ostatnio się zastanawiałam nad jakąś alternatywą dla łososia, którego mój M. uwielbia :) przepis na bank w bliższej przyszłości wypróbuję! Dziękuję!