Dzisiaj mam dla Was przepis na pysznego łososia pieczonego w piekarniku, na słodko kwaśno. Łosoś na słodko kwaśno to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, która z pewnością przypadnie Wam do gustu. Pieczę łososia w całości przez zaledwie 20 minut, co sprawia, że danie to jest szybkie i proste w przygotowaniu.
Jako dodatek do ryby wybrałam warzywa korzeniowe, które pokroiłam w kostkę i zrumieniłam na patelni. To świetne uzupełnienie dla łososia, które dodaje mu jeszcze więcej smaku i aromatu. Tak przygotowane warzywa to typowo szwedzka przystawka do obiadu, którą również świetnie pasuję do ryby.
Nie zapominajmy również o przyprawach i ziołach, które nadają daniu charakteru. Choć ryba sama w sobie jest smaczna, dodatki takie jak miód i sok z cytryny sprawiają, że jej smak staje się jeszcze bardziej wyrazisty i intensywny.
Aby podkreślić smak łososia, proponuję wypróbować również pesto z jogurtem jako dodatek do potrawy. To aromatyczna i orzeźwiająca mieszanka, która idealnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby. Warto postawić na domowe pesto. To nic trudnego zmiksować pesto z ulubionych składników. Dzięki temu danie nabiera dodatkowego wyrazu i staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Zapewniam Was, że to danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Łosoś na słodko kwaśno z piekarniku, z warzywami korzeniowymi i aromatycznym pesto z jogurtem to połączenie, które zaskoczy Was swoim wyjątkowym smakiem i prostotą wykonania. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak łatwo można stworzyć wyjątkową potrawę z prostych produktów, które każde z Was ma w domowej spiżarni.
Składniki:
600 g fileta z łososia
2 łyżki miodu
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka suszonych płatków chili
½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
Smażone warzywa
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pasternak lub korzeń pietruszki
2 ząbek czosnku
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego tymianku
Dodatkowo
3 łyżki domowego pesto, tutaj przepis
200 g greckiego jogurtu
Przygotowanie:
- Filet z łososia natrzeć solą, płatkami chili i czarnym pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Miód wymieszać z sokiem z cytryny. Posmarować mieszanką słodko kwaśną wierzch ryby. Piekarnik nastawić na 250ºC na funkcję grilla i nagrzać.
- Wstawić łososia do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut w zależności od grubości fileta. Piec rybę ze skórką, która nadaje jej dodatkowego smaku.
- Warzywa korzeniowe, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę i zrumienić warzywa. Następnie smażyć, aż warzywa będą miękkie. Doprawić, solą, pieprzem i tymiankiem.
- Pesto wymieszać z jogurtem. Podać łososia ułożonego na warzywach z pesto wymieszanym z jogurtem. Smacznego!