Łosoś z piekarnika to smaczny i zdrowy obiad. Wiem, ryby są drogie, ale mi się udało kupić filet z łososia za połowę ceny, bo była krótka data ważności. Drożyzna jest niesamowita, ale ja zawsze robiłam i robię zakupy na obniżkach, bo po co przepłacać. Zawsze szybko mogę dopasować obiad do zakupów, które właśnie zrobiłam. Wierzcie mi, nawet teraz w tak trudnych czasach wciąż mogę sobie pozwolić na taki luksus, jakim dla mnie jest łosoś.
Ryba na obiad to zdrowy obiad. Mój małżonek wychowany nad Morzem Kaspijskim mógłby jeść ryby i inne owoce morza codziennie. Ja zresztą też. Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Lubię łososia z piekarnika w całości w towarzystwie warzyw. Jakie warzywa wybrać do łososia? Takie jakie akurat macie pod ręką i lubicie najbardziej.
Łosoś z piekarnika to w miarę szybki obiad. Warzywa korzenne jak ziemniaki można lekko zblanszować. Wystarczy wtedy 20 minut w piekarniku, aby je lekko zrumienić. Tyle czasu też potrzeba, aby upiec łososia w piekarniku. Łosoś będzie smaczniejszy, jeśli go zamarynujemy.
Naprawdę nie potrzeba zbyt wiele, aby łosoś na obiad smakował wyśmienicie. Wystarczy go doprawić przyprawami i obłożyć plastrami dowolnie wybranych cytrusów jak ja to zrobiłam w przepisie na łososia w cytrusach. Do łososia lub innych ryb można przygotować glazurę. Często przyrządzam słodko – kwaśną glazurę teriyaki do łososia.
Najprostsza glazura i marynata jednocześnie, to mieszanka oliwy z miodem, sokiem z cytryny i rozmarynem. Nie potrzeba wiele, aby ryba smakowała jak należy. Zachęcam do skorzystania z przepisu poniżej!
Łosoś z piekarnika
4 porcje
Składniki:
700 g fileta z łososia
2 papryki
5 ziemniaków
20 cm pora
1 batat
200 g zielonej fasoli, mrożonej
2 gałązki rozmarynu
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól, czarny i kajeński pieprz do smaku
Ziemniaki i batata obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Blanszować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Pokroić pora w plasterki o grubości 2 cm. Papryki oczyścić z pestek i gniazdek. Pokroić w podłużne kawałki. Fasolkę blanszować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i spłukać zimną wodą. Wymieszać warzywa z dwoma łyżkami oliwy.
Rybę ułożyć na środku brytfanki skórą do dołu. Brytfankę można wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, miodem oliwą i przyprawami. Posmarować rybę glazurą i marynować przez godzinę. Nastawić piekarnik na funkcję grilla na 250ºC.
Obłożyć łososia warzywami. Warzywa oprószyć solą morską. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, nie dłużej. Ryba jeszcze dojdzie po wyjęciu z piekarnika. Podczas pieczenia posmarować rybę resztą glazury. Podać rybę i warzywa na gorąco z dowolnym sosem np. czosnkowym lub curry.