Łosoś teriyaki z bok choy i shiitake to szybkie, aromatyczne i smaczne danie. Wystarczy przygotować sos teriyaki, włożyć wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia. 25 minut w nagrzanym piekarniku i łosoś teriyaki już jest gotowy. Pyszne danie jednogarnkowe! Rybę można podać z ryżem. Próbowaliście kiedyś shiitake? Są to jedne z najsmaczniejszych grzybów jakie jadłam. Od dawna przyrządzam i jadam ryby z grzybami. Zachęcam również do wypróbowania przepisu na łososia z pesto lub łososia po azjatycku.
Łosoś teriyaki
Składniki:
na 4 porcje
700 g fileta z łososia
sok z połowy limonki
4 bok choy
250 g shiitake
100 ml jasnej soi
2 łyżki sezamowego oleju
100 ml octu ryżowego mirin
2 łyżeczki świeżego imbiru
2 łyżeczki miodu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki nasion sezamu
3 dymki ze szczypiorem
1 łyżeczka sriracha sos
Nastaw piekarnik na 225ºC na funkcję grilla, jeśli masz taką opcję w piekarniku. Pokrój łososia na 4 porcje, posól i skrop sokiem z limonki. Przekrój wzdłuż bok choy. Pokrój grzyby. Ułóż rybę, bok choy i shiitake w żaroodpornym naczyniu. Wymieszaj składniki na sos i wylej na rybę, bok choy i grzyby. Piecz przez 25 minut w zależności od grubości łososia. 25 minut zazwyczaj wystarczy. Ryba powinna być lśniąca w środku, wtedy jest soczysta i smaczna. Bok choy i grzyby wyjmij po 15 minutach. Podkręć piekarnik do 250ºC i piecz łososia do 25 minut.
Podaj rybę z ryżem, soba lub tylko z bok choy i shiitake. Polej sosem, posyp uprażonymi nasionami sezamu i pociętą w piórka dymką. Smacznego!
10 komentarzy
Niesamowicie apetycznie wygląda :) Aż ślinka leci :)
Dziękuję Aniu!
Mega apetyczne zestawienie i bardzo w moim stylu. Uwielbiam dosmaczać potrawy sosem teriyaki domowej roboty :)
Rybę mogę jeść codziennie!
kocham lososia!! ciekawe czy w takiej wersji by mi zasmakował
Na pewno!
Cudne zdjęcia! I bardzo apetycznie przygotowany łosoś :)
Dziękuję!
tiene que estar delicioso
Gracias!