Daj się uwieść niepowtarzalnym smakom i aromatom. Dorsz po włosku to danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Chcesz wspólnie celebrować śródziemnomorskie smaki i delektować się wyjątkowym dorszem w stylu włoskim. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu!
Śródziemnomorskie smaki – dorsz po włosku
To, że lubię ryby to już wiecie. Nie ograniczam się do jednego rodzaju ryby, bo lubię je wszystkie. Czasami jednak różnie jest z dostępnością do świeżo złowionych ryb, więc mój wybór często pada na łososia, którego nie brakuje w sklepie. Lubię jednak i inne ryby i kiedy mam szansę to często przyrządzam na obiad dorsza.
Wyjątkowy smak dorsza po włosku zależy od starannie dobranych przypraw oraz metodzie przygotowania, która podkreśla naturalne walory smakowe ryby. Dorsz lekko oprószony mąką i smażony na maśle to prawdziwy rarytas. Dzisiaj wybrałam przepis na dorsza po włosku z kaparami. A Wy, lubicie kapary? Ja uwielbiam ich wyjątkowy, lekko kwaśny smak, który dodaje potrawom wyrazistości i charakteru.
Soczysty dorsz polany aromatycznym masłem z kaparami to prawdziwa włoska uczta na talerzu! Polecam przepis poniżej, a jeśli już się przekonaliście do ryb i owoców morza to polecam wiele innych smacznych przepisów z rybą na obiad jak dorsz ze spaghetti, dorsz w migdałowej panierce, czy dorsz skrei z risotto.
Składniki:
600 g fileta z dorsza
50 g masła
1 łyżka oliwy z oliwy
50 ml soku z cytryny
kilka plasterków cytryny
2 łyżki kaparów w zalewie
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego kopru
sól i czarny pieprz do smaku
Do podania
gotowane ziemniaki
zielony groszek
Przygotowanie:
- Dorsza podzielić na porcje, doprawić solą i pieprzem. Masło z oliwą rozgrzać na patelni. Oprószyć rybę mąką i smażyć na złoty kolor. Wyłożyć na półmisek.
- Na tę samą patelnię dodać resztę masła. Wlać sok z cytryny, dodać kapary i plasterki cytryny. Smażyć przez 2 minuty. Polać rybę gorącym masłem i posypać pokrojonymi ziołami.
- Podać rybę z gotowanymi ziemniakami i groszkiem. Smacznego!