Ho, ho, ho! Już niedługo święta, więc pora wypróbować nowy przepis, ryba po grecku z czarniakiem. Czarniak to ryba z rodziny z rodziny dorszowatych. Wiadomo, dorsz jest mocno odławiany i aby go uchronić lepiej wybrać inne ryby często mniej znane jak właśnie czarniak.
Ryba po grecku z czarniakiem jest smaczna i aromatyczna. Oczywiście podstawą tej znanej świątecznej potrawy, której nazwa nie ma nic wspólnego z Grecją są warzywa, zioła i przyprawy no i oczywiście ryba. Uwielbiam rybę po grecku na święta. Czasami jak już bardzo za nią zatęsknię to robię to danie na jakieś większe rodzinne uroczystości lub po prostu dla zaspokojenia ochoty.
To danie z rybą można jeść na zimno i na ciepło. Przyznam, że bardzo lubię je na zimno ze świeżo upieczonym chlebem. Mój świąteczny stół to potrawy z różnych zakątków świata. Znajdziecie na nim perski chleb barbari, szwedzkie klopsiki, norweskiego łososia, no i oczywiście polskie świąteczne przysmaki jak śledzie, karp, pierogi czy ryba po grecku.
Uwielbiam święta. Dawno nie byłam w Polsce, ale spędzam je w gronie rodzinnym z małżonkiem i synami, a w pierwsze święto zazwyczaj zapraszamy przyjaciół. Jest miło, ciepło, uroczyście ale i na luzie. Oglądamy świąteczne filmy, a drugi dzień świąt idziemy na łyżwy….
Ryba po grecku
6 – 8 porcji
Składniki:
500 g fileta z ryba , u mnie czarniak
4 marchewki, średniej wielkości
2 pasternaki
100 ml posiekanej natki pietruszki
garść świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
100 ml oliwy z oliwek
3 łyżki pomidorowego przecieru
3 grillowane papryki w zaprawie octowej
½ łyżeczki oregano
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki suszonych chili płatków
4 goździki
2 liście laurowe
100 ml wrzątku
sól do smaku
Na dużej patelni roztop 1 łyżkę masła. Rybę pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Smaż w wysokiej temperaturze przez minutę po każdej stronie. Wyjmij na talerz. Na patelnię wrzuć resztę masła i oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją przez 5 minut. Po tym czasie dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż na małym ogniu przez minutę. Następnie zetrzyj marchewkę i pasternak na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli. Wlej wrzątek z rozmieszanym w nim przecirem pomidorowym, dodaj całe goździki, liście laurowe i smaż aż warzywa będą miękkie. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną natkę pietruszki i bazylię. Dopraw warzywa solą, pieprzem i chili. Smaż przez 3 minuty po czym dodaj kawałki ryby i wymieszaj. Przechowuj w lodówce. Rybę po grecku można przygotować z wyprzedzeniem.