Mule w białym winie i pomidorach

Mule w białym winie i pomidorach. Dosłownie kilka składników i pyszne danie na kolację już gotowe. Małże zazwyczaj jadam w restauracji ale od czasu do czasu próbuję własnych sił przyrządzić je samma. Jeśli lubicie skorupiaki proponuję również to niepracochłonne danie makaron z krewetkami lub spaghetti na ostro  mojej siostry.

mule w białym winieMule w białym winie i pomidorach

Składniki:

na 4 porcje

1 kg małży

150 ml białego, wytrawnego wina

1 duży ząbek czosnku

4 gałązki świeżej pietruszki

¼ łyżeczki grubomielonego czarnego pieprzu

4 duże pomidory

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

sól do smaku

½ łyżeczki  płatków wędzonej chili

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

400 g świeżego makaronu, u mnie tagliolini

mule przepisPrzebierz małże. Tymi, które są otwarte postukaj o blat. Jeśli się zamkną to znaczy, że są sobre. Do dużego garnka wlej wino, dodaj czosnek, pieprz i nać pietruszki. Zagotuj i wrzuć małże. Przykryj garnek pokrywką i duś małże przez 5 minut. Małże powinny się otworzyć i zmienić kolor na pomarańczowy. Odcedż małże z płynu. Dwie łyżki bulionu zachowaj do pomidorów. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wydrąż gniazdka. Pokrój miąższ w kostkę. Wrzuć pomidory na rozgrzaną oliwę. Pokrój drobno czosnek i dodaj do usmażonych pomidorów. Dopraw sos chili i solą. Ugotuj makaron al dente. Część małży oderwij od muszli i dodaj do sosu. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem i małżami. Nałóż mule na talerze i posyp resztą pietruszki.

 

 

 

 

2 komentarze

  • Ciekawy przepis, choć nie wiem, czy dla mnie. Może na jakąś specjalną okazję. Na ogół jednak unikam owoców morza, ale to może dlatego, że nie radzę sobie z ich przyrządzaniem. Jednak ten przepis nie wydaje się skomplikowany, więc myślę, że na początek mógłby być dobry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *