Pieczony łosoś to moja ulubiona ryba na obiad. Jeśli brakuje Wam motywacji do gotowania to pieczony łosoś z pesto i brokułami jest właściwym wyborem na szybki obiad. Latem jest to ulubiony obiad, bo nie wymaga dużego nakładu pracy i godzinnego siedzenia w kuchni. Wystarczy go lekko doprawić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pesto możecie kupić ale ja zawsze proponuję zmiksować domowe pesto. To nic trudnego, a i pesto smakuje o wiele więcej pesto, niż to kupne. Brokuły proponuję lekko zblanszować. Powinny być lekko chrupiące. Brokuły z łososiem smakują wybornie. Podaję je bardzo często właśnie do łososia.
Pieczony łosoś
Składniki:
600 g fileta z łososia
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
¾ łyżeczki płatków chili
1 duży brokuł
4 plastry cytryny, grube
1 łyżka oliwy
Pesto z bazylii
1 doniczka świeżej bazylii
50 g migdałów
100 ml oliwy
1½ łyżka utartego parmezanu
szczypta soli
Nastaw piekarnik ma 200ºC. Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą, pieprzem i chili. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na każdy kawałek połóż plaster cytryny. Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Ugotuj brokuły al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotuj pesto. Pokrój grubo bazylię. Włóż do malaksera, dodaj migdały czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Wlej oliwę, wsyp parmezan, lekko posól i wymieszaj. Przełóż pesto do słoiczka. Upieczony łosoś posmaruj pesto i podaj z brokułami.
4 komentarze
Uwielbiamy owoce morza! Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka! Nie dostarczają przy tym zbędnych kalorii.
Tak, bardzo zdrowe!
Bardzo lubimy pieczonego łososia aczkolwiek z pesto jeszcze nigdy go nie jadłyśmy :) Trzeba to nadrobić :D
Polecam dziewczyny!