Witam kochani. Nadszedł czas na podsumowanie przepisu miesiąca w sierpniu , którego tematem były dania z grilla. Wpłynęło kilka fajnych przepisów, a na zwycięzcę czeka nagroda w postaci patelni grillowej ufundowanej przez firmę Ballarini. Pewnie jesteście ciekawi, kto się stanie jej właścicielem. Oświadczam więc, że wygrana wędruje do Anety Majchrzak, która przysłała przepis na kanapki z grillowanego bakłażana, grillowanej papryki, świeżego szpinaku i koziego sera. Przepis absolutnie warty wypróbowania!
A co będziemy gotować we wrześniu? Sądzę, że fajnym tematem są ryby i owoce morza. W mojej rodzinie jadamy ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu. Krewetki i raki również często goszczą na naszym stole. Nigdy jeszcze nie przyrządzałam małży, ale zajadam się nimi w mojej ulubionej włoskiej restauracji. Jestem praktycznie skłonna spróbować każde danie z ryby…Próbowałam szwedzkie śledzie kwaszone, których zapach odrzuca człowieka na odległość, mój mąż raczył mnie suszoną rybą po persku, jadłam suszone krewetki, kalmary w cieście, marynowane ośmiornice. Dzisiaj natomiast polecam przepis na dorsza w nie tradycyjnym wykonaniu. Przyrządziłam dorsza panierowanego w mące migdałowej, którego podałam z kalafiorowym purée na maśle i czosnku oraz polską tradycyjną coleslaw z białej kapusty z jabłkiem, cebulą i marchewką. Bardzo polecam!
Dorsz panierowany w mące migdałowej i kalafiorowe purée
Składniki:
Na 4 porcje
- 500 g fileta z dorsza
- 100 g mąki migdałowej
- 2 jajka, roztrzepane
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
Podziel rybę na 4 porcje. Posól i popieprz. Zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w migdałowej mące. Roztop masło na patelni. Dodaj olej i , około 3 minut. Dobrze usmażona ryba powinna mieć białe i błyszczące mięso.
Kalafiorowe purée
- 1 kalafior
- 4 łyżki śmietanki, u mnie 30%
- 2 łyżki masła + 2 łyżki do polania
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- świeży tymianek do posypania
Podziel kalafior na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, dodaj stopione masło, śmietankę i zmiksuj na purée. Resztę masła zrumień dodając czosnek pokrojony na plasterki. Podaj dorsza z kalafiorowym purée polanym zrumienionym masłem, posypanym tymiankiem i coleslaw.
Mąka migdałowa to sparzone i obrane ze skórki migdały. Z powodzeniem można ją zastąpić zmielonymi migdałami ze skórką.
5 komentarzy
Huuurrrrrra, hurrrra, udało mi się – wygrałam!!!!
Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam:)
Aneta
Gratuluję. Nagroda w drodze!
Taki obiadek na jutro, oj przydałby się, pysznie wygląda :)
Dołączam się do przepisu miesiąca z pastą rybną
http://www.studiokuchnia.pl/2014/09/pasta-rybna-z-sardynek-bez-majonezu/
Pozdrawiam;)
Dzięki!