484
Dzisiejszy obiad, dorsz zapiekany ze szparagami i rzodkiewkami przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ryby jemy bardzo często, na ogół grillowanego łososia ale coraz częściej sięgam i po inne ryby. Co prawda dorsz to żadna nowość, ale wierzcie mi nie zawsze można go teraz kupić, kiedy zostało wprowadzone embargo na jego połów.
Przyrządziłam dorsza w stylu włoskim. Najpierw moczyłam rybę w mocno osolonej wodzie, a później piekłam pod ziołową pierzynką. Pycha! Dorsza podałam ze szparagami i rzodkiewkami sauté. Nigdy jeszcze nie jadłam rzodkiewek na ciepło, więc koniecznie musiałam spróbować. Do ryby…świetna przystawka.
Dorsz zapiekany ze szparagami i rzodkiewkami
Składniki:
na 5 porcji
- 800 g fileta z dorsza
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki zmielonych orzechów, u mnie laskowe
- ½ łyżeczki płatków chili
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżeczki nasion słonecznika, uprażone
- 100 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- 250 g zielonych szparagów
- pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka świeżych ziół, u mnie rozmaryn i tymianek
Wykonanie:
- Podziel dorsza na równe porcje i ułóż w podłużnej formie. Litr zimnej wody wymieszaj z 4 łyżkami soli i zalej nią dorsza. Mocz rybę przez 15 minut, następnie osusz ręcznikiem i włóż do piekarnika nagrzanego na 200º( termoobieg) na 5 minut.
- Wymieszaj składniki na panierkę. Wyjmij rybę z piekarnika i odlej wodę. Posól i popieprz oraz rozprowadź panierkę. Włóż rybę z powrotem do piekarnika i piecz przez 10 minut.
- Obetnij zdrewniałe końce szparagów, a rzodkiewki pokrój w plasterki. Smaż na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty. Pod koniec dodaj czosnek, zioła oraz dopraw solą i pieprzem.
8 komentarzy
Rzodkiewki na ciepło? Dla mnie to też nowość. Muszę spróbować:)
No właśnie, trzeba spróbować!
narobiłaś mi tak wielkiej ochoty..
to wygląda nieziemsko, a dorsza kocham <3
Dziękuję!
Pyszności, super przepis na dorsza. Przy odrobinie szczęścia, niedługo postaram się go wypróbować ;)
Dziękuję! Bardzo nam smakował!
Bardzo ciekawe podanie dorsza. Muszę spróbować :)
Polecam!